Az akciók sem mentik meg a vergődő lakáshitelpiacot

Világgazdaság2011. június 9. 09:02

Folytatódik a hazai lakossági lakáshitelpiac vergődése. A gyenge tavalyi évhez képest is további visszaesést mutat a kora tavaszi időszak teljesítménye - írja a Világgazdaság.

A tavasz sem hozott fellendülést az idén a lakáshitelpiacon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint április végéig valamivel több mint 57 milliárd forintnyi új kölcsönt folyósítottak a pénzügyi szolgáltatók, ez havi átlagban alig 15 milliárdot jelent. Ez a mennyiség még a tavalyi év hasonló időszakához képest is 23 százalékkal alacsonyabb, arról nem is beszélve, hogy a válság előtti szintnek csak a töredékét jelenti.

A kínálati oldal pedig mindent megtesz az ügyfelek becsalogatásáért. A hitelintézetek idén is megjelentek a szokásos tavaszi akciókkal, sőt, új konstrukciók is megjelentek a portfóliókban.

Ilyen például az UniCredit Bank márciusban piacra dobott "Előrelátó" hitel elnevezésű terméke: ennek lényege, hogy a lakás megvásárlása előtt tájékoztatja a bank az ügyfelet, hogy mekkora összeget, milyen feltételekkel tud majd felvenni. Ezen az elven működik az FHB "Tisztasor" névre keresztelt konstrukciója is.

 

Címkék: