Gyengült a frank, kitart a törlesztőig?

Pénzcentrum2011. június 3. 09:32

A csütörtöki kereskedés megnyugvást hozott a devizapiacokon: a svájci frank veszteséget szenvedett el és távolabb került történelmi csúcsától, az euró némiképp magához tért. Ebben a környezetben nem meglepő, hogy a forint mérsékelt felértékelődést produkált. Pedig eközben a részvénypiacokat Európában az eladók uralták.

A keddi 267,5-ről fokozatosan 265,5-ig erősödött a forint az euróval szemben tegnap estére és ma reggel is ezen a szinten jár a kereskedés a bankközi piacon.

A svájci frank határozottan távolodott az euróval szemben a szerda este elért történelmi csúcsától (1,2050), a jegyzések ma reggel 1,22 körül mozognak, így a frank/forint jegyzések is távolodtak a 220-as szinttől: ma reggel 217-217,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.

A svájci frank forint árfolyamának kiszámításának kiindulópontja az euróhoz képesti frank árfolyam, ezért lesz számunkra ennyire jelentős az euróhoz képesti erősödése. Amennyiben, mint ahogy ma is megtörtént, a forint nem tud az euróhoz képest erősödni, akkor a svájci frank erősödni fog a forinthoz képest is. Ami igazán rossz hír a devizahiteleseknek. 

Címkék: