Jelzálog húzza a magyar csodalovat is

Pénzcentrum2011. május 21. 11:02

Jelzálogot jegyeztetett be a verpeléti Evowine Kft. az Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékos tulajdonrészére, amely Mikóczy Zoltán kezében van. A társaság egyetlen vagyontárgya Overdose, a magyar csodaló, amelynek eszmei értéke becslések szerint 1,5 milliárd forint.

 

Elúszott a 15 millió forint Angliában
A vert mezőnyben végzett Overdose szombaton a Group II-es Temple Stakes-t a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkban. A bukmékereknél első számú favoritja volt a hatéves paripa, annak ellenére, hogy legalább öt olyan ló állt rajthoz, amelyek a Group I-es mezőnyben is nyertek már versenyt.
A start jól sikerült, Overdose az 1000 méteres táv kétharmadáig a győzelemért is versenyben volt, de az utolsó 200 méterre visszaesett, s hetedikként haladt át a célvonalon. A futam után kiderült, Overdose 600 méter után elveszítette egyik hátsó patkóját, ez válthatta ki, hogy megváltozott futásának ritmusa. A patkót vélhetően egy mögötte galoppozó ló rúgta le.
A futam 80 ezer font (24 millió forint) összdíjazású volt, az első helyezett 45 ezer fontot (15 millió forintot) kapott. Mikóczy elmondása szerint megközelítően ugyanennyibe került a ló felkészítése a versenyre. A tulajdonos a verseny után rendkívül csalódott volt, de azonnal közölte, hogy nem adja fel, mert Overdose azért megmutatta, hogy a legjobb sprinterek közé tartozik.
A magyar csodaló legnagyobb megmérettetése a június 14-i Royal Ascot lesz, amit az angol királynő is megtekint. Mikóczy szerint a további háromhetes angliai felkészülés elegendő lesz rá, hogy Ascotban az utolsó métereket is bírja.
Overdose-t azután kiáltották ki csodalónak, hogy az első 12 versenyét megnyerte. Akkor a 13. helyen állt a valaha élt versenylovak örökranglistáján, amelyet a magyar Kincsem vezet. Majd súlyos patagyulladást kapott, ami miatt csak tavaly augusztusban tudott ismét elindulni, amikor kikapott. Idén április közepén viszont már ismét a régi önmagát mutatta: a németországi Hoppegartenben új pályacsúccsal győzött.

Kölcsönt kellett felvennie Mikóczy Zoltánnak, hogy finanszírozni tudja a világ egyik leghíresebb versenylova, a magyar Overdose és még 22 másik ló versenyeztetésének költségeit. Már korábban is a Verpeléten bejegyzett Evowine Kft. támogatta a Miko Racing and Trading Kft. versenyistállóját, ezért kézen fekvő volt, hogy Mikóczy ismét a borászati céghez fordult segítségért.

Az ügylet másodlagos biztosítékaként szolgált, hogy a hitelező jelzálogot jegyeztethetett be - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Mikóczy. Kérdésünkre nem kívánta elárulni a felvett hitel nagyságát, csak annyit mondott, hogy az összeg töredékét nem tudta visszafizetni.

Az Evowine Kft. viszont bejegyeztette a jelzálogot az Overdose Vagyonkezelő Kft. Mikóczy kezében lévő 50 százalékos tulajdonrészére, valamint a Miko Racing and Trading Kft.-re. Mikóczy kérdésünkre közölte: június elején kamatostól rendezi a tartozását, és akkor lekerülhet a jelzálog a társaságokról.

A Pénzcentrum.hu próbálta elérni az Evowine Kft.-t is, de sem honlapcímet, sem telefonszámot nem lehetett hozzájuk találni. A társaság Román Péter, Bálint László István, Bodnár Balázs borászok, a bécsi Linepro GmbH, illetve a budaörsi CSM Holdings Kft. részvételével alakult 2009-ben. Román Péter ügyvivő nevén a tudakozónál bejelentett telefonszámon csak üzenetrögzítő jelentkezett. 

Overdose, a nemzeti büszkeség

Mikóczy Zoltán 2006-ban vásárolt egy telivér csikót a lóárveréseiről híres angliai Newmarketban 2100 fontért, azaz alig több, mint 600 ezer forintért. (A lovat Mikóczy lánya nevezte el Overdose-nak, ami magyarul azt jelenti,  "túladagolás".) Az árverésen szinte véletlenül pottyant a tulajdonos ölébe a csikó, mivel igazából nem is akart lovat venni, csak benne ragadt egy licitálásban. Egy év alatt kiderült, hogy a ló átlagon felüli képességekkel rendelkezik, s sorra nyerte a versenyeket.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. 2010 januárjában alakult meg. Egyetlen apportált vagyona Overdose volt. A lovat ekkor már 1,5 milliárd forintra értékelték. Tavaly márciusban öt magyar nagyvállalat - az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító - megvásárolta a kft. 50 százalékát. A cégek azért szálltak be a társaságba, hogy Overdose továbbra is magyar színekben versenyezhessen. A csallóközi származású Mikóczy szlovákiai cégtársai akkoriban azt akarták elérni, hogy Overdose szlovák lóként fusson.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az öt nagy cég egyenként 10-10 százalékos tulajdonrészt vásárolt, 50 százalék pedig Mikóczy kezében maradt. A vagyonkezelő cég 750 millió forintos névértékű, 50 százalékos tulajdonrészéért 200 millió forintot - vállalatonként 40 milliót - fizettek az új tulajdonostársak. A cég tőkéje így 400 millió forintra csökkent.

Komoly versenyekhez nincs elég a pénz

A megállapodás fő kitétele, hogy csak magyar színekben indulhat a versenyló. Emellett a résztvevő vállalatok használhatják reklámjaikban Overdose-t. A ló eladásához, illetve a reklámjogok értékesítéséhez a tulajdonosok egyhangú szavazata kell.

A szerződéshez mellékelt szindikátusi megállapodás szerint a díjbevételeket teljes egészében Mikóczy kapja meg, amiből fedezi a ló tartásának és versenyeztetésének költségeit. Overdose felkészítése a versenyekre nagyságrendileg annyiba kerül, mint amennyit megnyerhet - válaszolta érdeklődésünkre a tulajdonos.

Mikóczy hozzátette: be kell látnia, hogy a Group I-es versenyeken való részvétel költségeinek finanszírozása meghaladja a lehetőségeit. Ha a tulajdonostársak azt akarják, hogy a ló hozza az elvárt eredményeket, akkor biztosítani kell hozzá a megfelelő anyagi hátteret. A következő hetekben szeretné elérni, hogy újratárgyalják a szerződéseket.

 

Címkék:
közgép,