Több engedély kellhet a behajtóknak

Pénzcentrum2011. május 11. 08:32

Már évek óta terítéken van a behajtási szakma szabályozása, most sürgetőbbé vált a kezdeményezés elfogadtatása, hiszen a moratórium közeledtével hatalmas mennyiségű követelés zúdulhat a piacra. Két hónapon belülre várják a megállapodást -írja a Napi Gazdaság.

Fontos lenne a behajtás engedélyhez kötése, kidolgozva a tevékenykedő cégek kötelezettségeit és jogait. Szükséges még a technikai követelmények tisztázása, szükséges képzettség és szakmai háttér előírása. Bármilyen szabályozás jobb, mint a semmilyen - nyilatkozta a lapnak a Magyar Követeléskezelők és Üzleti információ Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) elnöke, Thummerer Péter.

Már az előzőleg benyújtott javaslatokat is örömmel fogadták a hatóságok, de ezek mind elakadtak. Ez alkalommal azonban érzékelhetően jobb a fogadtatás az elnök szerint. A megfelelő keretek felállítására talán minden eddiginél nagyobb szükség van, a moratórium megszüntetésével eddigieknél nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű követelés kerülhet a piacra. A megvásárolt követelésekben éves szinten 88 százalékos növekedés tapasztalható. Ha ez a megnövekedett igény a piacra zúdulna, azt nem bírnák kapacitással. A kisebb, hirtelen alakult cégek által keltett botrányok, amelyek bejárták a médiát tovább sürgetik a szabályozás létrejöttét.

Címkék:
behajtási engedély,