Nem mindenki vehetne fel euró alapú jelzáloghitelt

Pénzcentrum2011. május 6. 11:00

Nem az euró alapú jelzáloghitelezés teljes körű engedélyezését tervezi a kormány, csupán azok számára lenne lehetőség erre, akik euróban szerzik jövedelmük nagy részét - értesült az origo.hu. Egy másik, szintén a minisztériumban keringő verzió szerint bármely hitelképes ügyfél kaphatna euróhitelt, ugyanakkor a körültekintő lakossági hitelezésről szóló, tavaly márciusban és júniusban hatályba lépett kormányrendelet rendelkezéseit - akár szigorúbb formában - érvényesítenék.

Mivel a kérdés szerepel a szociális konzultáció pontjai között, vélhetően csak ennek lezárultát követően lesz döntés arról, engedélyezné-e ismét a tavaly augusztus közepén betiltott euró alapú jelzáloghitelezést a kormány. Az állampolgároknak kiküldendő levélben szereplő kérdés így szól: "Vannak, akik azt javasolják, hogy ismét lehessen fölvenni devizaalapú lakáshitelt, mert az elmúlt évek történései alapján mindenki tisztában van a kockázatokkal. Mások szerint veszélyes lenne feloldani a devizaalapú lakáshitelek tilalmát, mert újra ugyanaz történne, ami korábban. Ön mit gondol?" A kérdés ellenére úgy tudni, a kormány azt tervezi, nem mindenki, csupán az euró alapú jövedelemmel rendelkező szűk kisebbség számára nyitnák meg ennek lehetőségét.

 


Emlékezetes: a Nemzetgazdasági Minisztérium először április 1-jén megjelent közleményében vetette fel az euró alapú jelzáloghitelek újbóli engedélyezését. Akkori indoklásuk szerint a svájci frank-konstrukciók eltűnésével az euro alapú hitelezés meghatározó szerepet játszott a hazai lakáshitelezésben (a 2009-ben felvett lakáshitelek fele euró alapú volt). Ez azonban csak átmeneti jelenség volt, amely a devizaalapú jelzálogjog-bejegyzést megtiltó szabályozás hatályba lépéséig tartott. A jelenlegi helyzetben azonban megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek estén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése.

Az origo.hu úgy tudja, nem veszett el az euróhitel-felvétel minden ügyfél számára történő lehetővé tétele sem, hiszen a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet vagy annak egy szigorított formája biztosítja, hogy ez felelős körülmények között induljon újra. Mint ismeretes, a rendelet tavaly március óta 60%-ban maximálja az euróhitelek hitelfedezeti (LTV-) mutatóját (szemben a forinthitelek 75 és a frankhitelek 45%-os maximumával), vagyis csak magas önrész illetve pótfedezet bevonása mellett lenne e rendelet szerint lehetséges az euróhitel-felvétel. Ráadásul a tavalyi év júniusa óta a forinthitelek esetében belső banki szabályok alapján alkalmazott jövedelemarányos törlesztőrészlet 80%-át engedélyezhetik csak a bankok euróhitelek esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kérdés a Portfolio.hu szerdai Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon című konferenciáján is előkerült. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy a forinthiteleknél kedvezőbb kamatozású euróhitelek növelhetik a lakossági hitelkeresletet, és a résztvevők 77%-a vélte úgy, hogy a jelzáloghitelezés fellendítéséhez szükség van az euró alapú jelzáloghitelezés lehetőségének újbóli megteremtésére.

 

Címkék: