Kockázati életbiztosítás: csak kidobott pénz?

Világgazdaság2011. április 6. 09:02

Nem pörögnek annyira a kockázati életbiztosítások mint korábban. Az ügyfelek kidobott pénznek érzik és csak alacsony összegre kötik ezeket - írja a Világgazdaság.

Egyre kevesebb ember választja a halál esetére szóló életbiztosításokat hazánkban. A Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint korábban, 2002-2003 környékén, még jóval több, mint félmillió ilyen szerződés volt, miközben tavaly már csak alig 385 ezer ember választott ilyen konstrukciót.

 


A szerződésszám csökkenése mellett az is megfigyelhető, hogy a biztosítási összegek is egyre alacsonyabbak, sokan csak kockázati életbiztosítást kötnek, amiből jó ha a temetés összegét finanszírozni lehet. Bár pozitív tendencia, hogy a tavaly kötött életbiztosítások átlagos biztosítási összege 5,5 millió forintra növekedett.

A legfőbb ellenérv a kockázati biztosításokkal szemben, hogy az ügyfelek kidobott pénznek érzik a díjakat. A társaságoknál a tényleges kifizetés csak töredéke a befolyt összegnek. Tavaly 17,5 milliárd forintnyi díjbevételre csak 4,65 milliárd forintnyi kifizetés jutott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fordulatot hozhat a piacon, ha a társaságok előrukkonak olyan termékekkel, melyek díjvisszafizetést is garantálnak.

 

Címkék: