Visszatérhet az euróhitel: lájkolják a bankok

Pénzcentrum2011. április 1. 16:32

Visszatérhet az euróhitelezés a hosszútávú hiteleknél - nyilatkozta ma Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke. Müller János, a szervezet vezető tanácsadója szerint fontos, hogy szakmai konzultációkra is sor kerüljön a kormány ma közzétett javaslatairól.

Erdei Tamás pénteken az InfoRádióban arról is beszélt, hogy a bajbajutott hiteleseket fix törlesztőrészlettel segítenék. Hozzátette: akin ez sem segít, annak lakását megvásárolná az állam, és a volt tulajdonos szociális bérlakásként vehetné igénybe korábbi ingatlanát. A Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta: a hitelt mindenkinek vissza kell fizetnie, ezek a lépések csak átmeneti könnyítést jelentenek.

Erdei Tamás hozzátette: legkésőbb április második felében létrejöhet a megállapodás a bankok és a kormány között a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről. Korábban szólt arról is, hogy a bankszövetség áprilisban esedékes tisztújításakor nem jelölteti magát az elnöki posztra.

A bankok még nem ismerik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslatát, de nyitottak az együttműködésre - mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója pénteken az MTI-nek. Mint ismertes, a kormány a bankszövetséggel olyan megállapodást kíván kötni, amely a költségvetésre nem gyakorol negatív hatást, és megoldást nyújt egyebek mellett a devizahitelesek problémáira, emeli a bankok állampapír-keresletét, segíti a kkv-szektor finanszírozását és egy otthonteremtési program elindítását, illetve az euróalapú hitelezés helyreállítását - áll a nemzetgazdasági tárca által pénteken publikált, a strukturális reformprogram végrehajtásáról szóló tájékoztatóban.

Müller János azt mondta: a bankok fontosnak tartják a strukturális reformok végrehajtását, s azt is, hogy nagyon jó együttműködés legyen a kormány és a bankok között. Nyitottak a javaslatokra, s bíznak abban, hogy az anyag megismerése után szakmai konzultációkra kerül sor. A vezető tanácsadó kiemelte: a bankok nem ellenzik az euróalapú hitelezés helyreállítását, hiszen korábban is amellett voltak, hogy a devizaalapú jelzáloghitelek közül az euróhitelt meg kellene tartani. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: