Friss részletek a lakáshitelesek mentőcsomagjáról

Pénzcentrum2011. március 25. 11:02

Küszöbön áll a megegyezés a kormány, a bankok és a hiteleseket képviselő civil szervezetek között a bajba került lakáshitelesek megsegítéséről. Árfolyamrögzítésről nem lehet szó, ugyanakkor a legfontosabb kérdésekben egyetértenek a tárgyalóasztalnál ülő felek - nyilatkozta a Portfolio.hu-nak Gyuris Dániel, a Bankszövetség elnökségi tagja, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A bankvezér megosztott néhány fontos részletet a megoldás irányával kapcsolatban.

Államilag támogatott lakáshitel

Amennyiben az adós hitelének fedezetéül szolgáló ingatlan piacképes, és az adós képes részt vállalni a folyamatban, ezt a jogszabályi környezetnek is támogatnia szükséges - mondta Gyuris Dániel. Szerinte államilag támogatott hitellel lehetne ösztönözni ilyen esetekben a lakások megvásárlását, ami elősegítené az ingatlanpiac élénkülését is.

 


Nem lehet árfolyamrögzítés

Gyuris szerint a tárgyalások során valamennyi érintett fél érdekeit szem előtt tartva olyan megoldás kialakítása kívánatos, amely képes arra, hogy hatékonyan kezelje az ügyfelek kitettségét az árfolyam-ingadozásnak. Nagyon fontos azonban, hogy nem árfolyamrögzitést jelent az eddig megismert tervezet egyik változata sem. Nem lehet megoldás az árfolyamveszteségek végleges realizálása sem az ügyfelek, sem a bankok részére. A bankok az eddig megismert tervezetekkel jelentős bevételkiesést szenvednének el, finanszírozási forrásaik jelentős többlet ráfordítással és csak hosszú idő alatt kompenzálhatók.

Szociális bérlakások

Azon esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká kellene átalakítani a jelenleg hitelezők tulajdonában lévő lakásokat. Együttműködő ügyfél esetén Gyuris szerint csak az ügyféllel közös értékesítés jöhet szóba. A lakhatási feltételt lakbértámogatással lehet megteremteni, és a piaci eszközökkel nem kezelhető lakásállomány a bérlakás piacra kerül, szociális bérlakás formájában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 


Mit vesz meg az állam?

Amennyiben szociálisan indokolt, az állam az ügyféltől lakást, a banktól pedig követelést vásárolhat. Gyuris szerint célszerű lenne, ha a kormányhatározati mentőcsomag egy hónapon belül megszületne annak érdekében, hogy a jogszabályok ebből következő módosításait kidolgozhassa a kormányzat. Ugyanakkor a jogszabályok ismeretében a bankok ügyfeleknek szóló ajánlatai kidolgozásának is van kb. két hónap időigénye. Minden hónap késlekedéssel ugyanis újabb 5-6 ezer adós kerülhet kezelhetetlenül súlyos helyzetbe.

 

Címkék: