Provident-közeli THM-ek a hitelkártyapiacon: 60 ezres nettóra is adják

Világgazdaság2011. március 24. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi statisztikái szerint a válság kirobbanása óta közel 20%-kal csökkent a hitelkártyák száma Magyarországon. Ennek hátterében leginkább a kereslet csökkenése, valamint a lakosság rossz gazdasági helyzete áll. A kártyatársaságok közötti erőviszonyok viszont nem módosultak érdemben, bár a THM-ek között jelentős eltérések vannak - írja a Világgazdaság.

Az első hitelkártyát még 1998-ban bocsátotta ki a Citibank. 2004-ben alig több mint félmillió hitelkártya volt hazánkban, ám a plasztikok száma 2007-ben és 2008-ban már meghaladta az 1,7 millió darabot. A kedvezőtlen makrogazdasági környezet, a jövedelmek csökkenése és a magas finanszírozási költségek következtében két év alatt közel 370 ezren adták le a hitelkártyájukat.

 


A romló törlesztési fegyelem és a fizetésképtelen ügyfelek számának emelkedése miatt nem mindenki önként és dalolva szabadult meg a plasztiktól. A válság következtében óvatosabbá vált pénzügyi szolgáltatók az ügyfelek egy részének csökkentették a hitelkeretét, míg másoktól megvonták azt. 2010 utolsó negyedévében összesen 50 ezer kártyát vontak be a bankok, ugyanakkor a legtöbb pénzintézetnél akár már havi 60 ezer forintos jövedelem mellett is lehetőség nyílik a hitelkártya igénylésre.

Időzített bomba a pénztárcádban: többmillió magyar bankkártya a svindlerek célkeresztjében

A PSZÁF adatai szerint 300 ezer forintos hitelkeretnél, alapkonstrukciónál az FHB lakossági hitelkártyája a legkedvezőbb 37,50%-ot teljes hiteldíj mutatóval. Őket követi az OTP Bank 38,97%-kal alatti és a Raiffeisen Bank Oxigén hitelkártyája 40,40%-kal.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A sort a Budapest Bank Standard hitelkártyája zárja 59,20%-os THM-mel, ami nem sokkal kedvezőbb, mint a heti törlesztésű Provident kölcsön banki átutalásos módozatához tartozó mutató (THM: 64,54%).

Korábban: Jelentett a Provident! Mennyit kell most százezer forintra visszafizetni?

 

Címkék: