Jön az Erste lakásfelújítási mikrohitele

Pénzcentrum2011. március 11. 08:32

Önerős lakásfelújításra képtelen famíliákat istápol majd a Habitat for Humanity magyarországi szervezete által életre keltett hitelkonstrukció. A Népszabadság információi szerint a terméket a szervezet az Erste Bankkal karöltve a jövő héten indítja útjára.

Hazánkban eddig szinte példátlan az a mikrohitelkonstrukció, amellyel számos harmadik világbeli országban már sikerült javítani számos család életkörülményein. Pontosan erre a mintára alapozva dolgozta ki a Habitat magyarországi csapata a lakhatás javítását szolgáló kölcsön konstrukcióját.

Sümeghy György, a szervezet magyarországi igazgatója a napilap kérdésére megerősítette, hogy az egyedülálló hitelt hamarosan elérhetővé teszik, méghozzá első körben abban a négy megyében, ahol a rossz lakáskörülmények koncentráltan jelentkeznek. Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Békés megyében már az idén százötven olyan családnak tudnak segíteni, akik eddig nem tudtak kölcsönhöz jutni.

A lakásfelújítást, illetve korszerűsítést célzó mikrohitel minimális önerővel igényelhető. Mivel el akarják kerülni az adósságcsapda veszélyét, ezért a bankkal egyetértésben abban állapodtak meg, hogy a kétgyerekes, kétszülős vidéki háztartásoknál 220 ezer forintos teljes nettó havi bevételt (ebben a családi pótlék, és minden rendszeres juttatás benne van) tekintik alapnak. Ezek a korszerűtlen, vagyis energetikailag pazarló épületekben élő családok a kis összegű, 250-750 ezer forint között igényelhető hitelt a rezsimegtakarításból biztonságosan vissza tudják majd fizetni.

A Habitatnak már működik egy korábban bevezetett részletfizetéses pályázata, ami ugyancsak ötéves futamidejű, és három év alatt száz "dolgozó szegény" család lakásfelújítását tette lehetővé. Csakhogy egy nagyobb volumenű rendszerhez már banki szoftverek, és szakemberek kellenek, ezért döntöttek a pénzintézettel való együttműködés mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: