4214%-os THM: amitől még egy providentes is beájulna

Pénzcentrum2011. február 28. 16:52

A fizetésnapig nyújtott kölcsön egy Nagy-Britanniában elterjedt, de hazánkban még - hivatalosan - nem létező gyorskölcsön módozat. Egy összehasonlító elemzés szerint a szolgáltatók többsége egy évre vetítve körülbelül 1500-2000%-os kamattal dolgozik, de a Wonga nevű cég mindenkit maga mögé utasított a 4214%-os teljes hiteldíj mutatójával (THM).

Magyarországon nem lehet úgy megnézni a teletext szolgáltatását, illetve nem múlik el reklámblokk anélkül, hogy valamelyik gyorskölcsön szolgáltató ajánlatába ne botlanánk. Ugyanez a helyzet a szigetországban is, ahol gyakorlatilag a csapból is a könnyen elérhető készpénzről szóló hirdetések folynak.

A számok azt mutatják, hogy aki egyszer igénybe veszi a magyarországi szolgáltatók számát jóval meghaladó, egymással versengő társaságok ajánlatát, az könnyen adósságcsapdába kerül. A THM-rekorder szolgáltató egy 300 fontos (95 ezer forintos) kölcsönre 28 napos futamidő esetén 90 fontot (28,5 ezer forintot) számít fel. Késedelmes fizetés esetén erre jön még 20 font (6,5 ezer forint) büntetőkamat.

"Az interneten keresztül számos olyan cég kínál gyorskölcsön szolgáltatást, amely nem rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel. Ez nagyban megnehezíti a piacot elárasztó, négyszámjegyű THM-ekkel dolgozó társaságok ellenőrzését" - mondta Nigel Cates, a brit pénzügyi felügyelet fogyasztási hitelekért felelős igazgató-helyettese.

Egy független hitelezési szakértő hozzátette, hogy véleménye szerint nem csak a négyezer százalékos, hanem már a kétezer százalékos ajánlatok is rablásnak minősülnek. Felháborító, ahogy ezek a cégek kihasználják a pénzügyileg megrogyott emberek kiszolgáltatottságát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Mennyit kell most százezer forint Provident-kölcsönre visszafizetni?

 

Címkék: