Hiába ingyenes az előtörlesztés: kinek van rá pénze?

Világgazdaság2011. február 18. 10:32

Ingyenesen sem törlesztünk előre, szakértők szerint egyszerűen csak nincs rá pénz. Nem is mindenkinek éri meg az előtörlesztés, a frankhitelesek kedvezőbb árfolyamra várhatnak - írja a Világgazdaság.

Tavaly november óta van lehetőség a hitelek idő előtti költségmentes visszafizetésére, az ügyfelek mégsem élnek ezzel kimagasló mértékben mondta az Erste, a Budapest Bank és a Raiffeisen egybehangzóan.

Az Erste szakértőjének állítása szerint, a visszafizetési hajlandóság nem elsősorban az előtörlesztés díjától függ, hanem attól, hogy van-e rá pénz. Nem is mindenkinek éri meg az előtörlesztés. Azoknak, akik még szerencsés módon támogatott lakáshitelt fizetnek vissza - még ha rendelkeznek is a törlesztéshez szükséges tőkével - nem éri meg visszafizetni adósságukat. Mivel a támogatott hitelek kamata alacsonyabb lehet, mint az akár kockázatmentes bankbetéti befektetések hozama. Ebben az esetben ugyanis a törlesztésre szánt tőke nagyobb hozamot hoz a betéti számlánkon, mint a törlesztések kamattartalma.

A devizahitelesek is vonakodhatnak a korai befizetéstől, hiszen ekkor ők már most realizálhatják az árfolyammozgásból származó veszteségüket. Szakértők szerint is érdemesebb lehet egy kedvezőbb árfolyamra várni.

 

Címkék:
hitel, befektetés,