A devizahitelesek reményeiről nyilatkoztak a bankok

Pénzcentrum2011. február 14. 09:32

A nemzeti eszközkezelőnek a kormány által tervezett három fázisáról nem szívesen nyilatkoztak a bankok - derül ki a Napi Gazdaság körképéből.

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság az eredeti elképzelések szerint a devizahitelek forintra váltását, majd minden lakáshiteles kisegítését biztosította volna. Továbbra sem világos azonban, hogy a bankok által saját hatáskörben eddig is alkalmazott adóssegítő programokat (ez a NET-koncepció első fázisa) hogyan ösztönözné a kormány.

Az eszközkezelővel kapcsolatban jelenleg nincs olyan részletes információ a birtokunkban, amely alapján véleményt formálhatnánk - nyilatkozták a Raiffeisennél. Az OTP tapasztalatai szerint az adósok egy részének olyan nehézzé vált a helyzete, hogy a gazdasági ellehetetlenülés szélére sodródtak, amelyből csak a szociális lakhatási feltételek állam általi megteremtése látszik kivezető útnak.

A Budapest Bank szerint az ügyfelek nagy része nem az árfolyam-emelkedés miatt nem tud fizetni, hanem azért, mert (esetleg mindkét kereső) elveszette az állását. Rajtuk hosszú távon csak a munkaerőpiac beindulása tud segíteni.

 

Címkék: