Spórolni tanítja a vidéki romákat a magyar milliárdos

MTI2011. január 13. 11:02

Forintra forint elnevezéssel programot indít az adósságcsapda megelőzésére Tamási térségében a Bonyhádi Független Roma Egyesület - közölte a szervezet elnöke.

A márciusban induló programra - amelybe legalább kétszáz roma családot vonnak be - 54 millió forint európai uniós támogatást nyert el az egyesület - mondta Babai László. Huszonkét hónapon át öt településen - Tamásiban, Simontornyán, Fürgeden, Iregszemcsén és Tolnanémediben - nyolc szociális munkás elsősorban az adósságcsapda elkerülésében segíti majd a családokat; közreműködnek a már meglévő adósságok átütemezésében, kezelésében, illetve abban, hogy a családok védett fogyasztóvá válhassanak - tette hozzá.



Nagyobb térképre váltás

A program keretében a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet ingyen vezet számlát a takarékosodni képes résztvevőknek; a néhány ezer forintos megtakarítást a program végén a Soros Alapítvány egészíti ki. Az összeget a legszükségesebb házfelújításra - nyílászárócserére, szigetelésre, fürdőszoba-felújításra - fordíthatják a családok, amelyeknek a takarékszövetkezet munkatársai adó- és pénzügyi tanácsadást is nyújtanak.

A programhoz tartozik az is, hogy a települések polgármesterei ígéretet tettek arra, a programba bevont családokból legalább egy ember a közfoglalkoztatás keretében dolgozhat. Babai László szerint a kezdeményezéssel szemléletváltást szeretnének elérni a roma családok között. Mint mondta, egyesületük az Autonómia Alapítvánnyal és a Soros Alapítvánnyal együttműködve Bonyhádon és térségében hat éve foglalkozik hasonló, megtakarítást ösztönző programmal, amelyben már 70-80 család vett részt sikerrel.

Címkék:
soros alapítvány,