Így váltják a bankok a frankhiteleket

Világgazdaság2011. január 12. 09:32

A CIB Banknál már több mint kétezer ügyfél kezdeményezte svájci frank alapú hitelének euró- vagy forintalapúra való átváltását és mintegy 1200 kérelmet már el is fogadott a hitelintézet. A többi banknál azonban egyelőre még nem vagy csak kis számban találkoztak ilyen igénnyel- írja a Világgazdaság.

Az OTP Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankhitelek forint- vagy euró alapúra váltására, azonban a hitelintézetnél eddig nem tapasztaltak jelentős átváltási rohamot. A bank a lakáscélú hitelek esetében az átváltásnál nem érvényesít árfolyam-különbözetet, vagyis középárfolyamot alkalmaz.

 


A K&H Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankhitelek más devizanemre történő átváltására. Ennek költsége a hitelintézetnél több részre oszlik. A módosítási kérelem 5 ezer forintba kerül, míg a szerződésmódosításért 10 ezer forintot kér el a pénzintézet. Ezen kívül még a földhivatali eljárás, valamint a közjegyző díját is meg kell téríteni.

Amennyiben az adós megfelel a konvertálást követő, forintban kifejezett hitelösszeg által igényelt hitelvizsgálati feltételeknek, akkor a Sopron Banknál is van lehetősége az ügyfeleknek a frankban és euróban jegyzett hiteleket forintalapúra váltani - mondja Szabó Ilona a pénzintézet vezérigazgató helyettese. Azonban eddig náluk is csak az ügyfelek minimális hányada kezdeményezte az átváltást. A devizanemváltás díja egyébként 0,5 százaléka a hitelösszegnek, amelyet svájcifrank-alapú kölcsön forintra történő átváltásakor elenged a bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Budapest Banknál jelenleg csak forintalapúra lehet átváltani a svájci frankban felvett hiteleket, euró alapúra azonban nem. E lehetőséget a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ajánlása alapján még vizsgálják. A hitelintézetnél eddig még nem találkoztak erre irányuló ügyféligénnyel, amit a jelenlegi árfolyamok fényében nem is tartanak meglepőnek. A forintra történő átváltásért egyébként a pénzintézet nem számol fel díjat, és a lakáscélú hitelek esetében a bank a középárfolyamot alkalmazza.

 

Címkék: