Veszélyes lakáshiteleket üldöz a türelmi idő fantomja

Pénzcentrum/InfoRádió2010. december 16. 12:02

A jövő évi hitelezési aktivitást befolyásolja, hogy fennmarad-e a kilakoltatási moratórium - nyilatkozta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László elmondta: becslések szerint mintegy 50-100 ezer családról van szó, és ez a szám jövőre még növekedhet, hiszen a 2008-ban és 2009-ben átstrukturált, fizetési haladékot kapott ügyfelek moratóriuma lejár, és újabb családok lehetnek fizetésképtelenek.

A hitelezési aktivitást meghatározza, hogy jövőre az állam hogyan kezeli a bajba került adósokat - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kilakoltatási tilalmat nem szabad fenntartani, mert gazdaságilag olyan üzenetet küld a hitelfelvevők és hitelezők jó részének, ami a hitelezés alapjait rendíti meg.

A moratórium feloldása után rövid távon szükség lesz egy kormányzati intézkedéscsomagra, ami nem csak a Nemzeti Eszközkezelőt jelentheti - emelte ki a vezérigazgató. A hiteladós tömeg problémáinak megoldása kihathat az elsődleges piacra is, ugyanis megmozdíthatja a lakásforgalmat vagy a hitelezést.

Az FHB vezérigazgatója szerint 50-100 ezer családot érint a kilakoltatási tilalom. Veszélyt jelent ugyanakkor, hogy jövő évben fognak lejárni azok az átstrukturált hitelek a bankok nagy részénél, amelyekre 2008-2009-ben türelmi időt adtak vagy csökkentették a törlesztőrészletet. Pesszimista becslések szerint ezeknek a hiteleknek a fele is fizetésképtelen lehet. Várható a banki eszközökkel nem kezelhető állomány gyarapodása, ami problémás lehet.

Magyarországon még évekig stagnálhatnak a lakásárak

Az év első felében stagnáló lakásárakat látunk a piacon, amely lényegesen lecsökkent forgalom mellett zajlik. Az új építések és a kiadott engedélyek száma több mint 30%-kal esett vissza a már amúgy is gyenge 2009-es évhez képest is. Míg 2008-ban 157 ezer lakás tranzakció volt a piacon, addig 2009-ben már csak 97 ezer, addig idén körülbelül 70-80 adásvétel várható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


A háztartások jövedelme nem nő, a hitelpiac pang, az új kínálat drasztikusan csökken, az árak merevek, a kereslet pedig visszafogott, ezek jellemzik és befolyásolják a mai lakáspiacot. További gondot jelenthet, hogy a moratórium miatt blokkolódott piac feloldásakor csökkenő árak fogunk tapasztalni, így a következő 2 évben lényegi áremelkedés nem valószínűsíthető a lakáspiacon.

Címkék: