Szabadulj meg pocsék hiteledtől - van megoldás!

Pénzcentrum2010. október 20. 05:22

Ha hónapról-hónapra emelkedik hiteled törlesztőrészlete, ne várd meg, amíg összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Egyszerűen és könnyen elérhető ugyanis a hitelkiváltás, ami hosszútávon kiszámíthatóvá teszi pénzügyi helyzeted, miközben havi szinten is kézzelfogható megtakarítást jelenthet.

Miért érdemes a hitelkiváltáson gondolkodnod?

- Alacsonyabb kamat mellett, havonta is pénzt takaríthatsz meg a fizetendő törlesztőrészletek csökkenésével.

- Az új hitellel több jelzálogkölcsön törlesztése is összevonható, így a jövőben csak egy helyre kell fizetned, átláthatóbb és egyszerűbb lesz a havi törlesztés.

- A hitelkiváltás arra is jó megoldás lehet, ha kiszámíthatóbb havi törlesztést szeretnél, pl. hosszabb kamatperiódusra váltasz.

- Forintban, fix törlesztési lehetőséggel kell törlesztened, így nem kell hónapról-hónapra aggódnod az árfolyamkockázat miatt.

A szakemberek a hitelkiváltási termékeket akkor javasolják, ha van legalább egy olyan jelzáloghiteled, ami 6 hónapja fennáll, és szeretnéd, ha kölcsönöd törlesztése a jövőben kisebb havi terhet, illetve biztonságosabb, előre tervezhető törlesztőrészletet jelentene.

Általában ezekkel a termékekkel csak jelzálogkölcsönöket lehet kiváltani, egyéb típusú tartozások kiváltására nincs lehetőség.

A kölcsön összege

Forintban történő folyósítás esetén: 1 millió forinttól 40 millió forintig terjedhet, ezen belül a szabadon felhasználható rész nem lehet több mint 20 millió forint.

Devizában történő folyósítás esetén: a felvehető kölcsön összege svájci frank alapú kölcsön igénylésekor 5.500-tól 220.000 svájci frankig terjedhet, euró alapú kölcsön igénylésekor legalább 3.700, legfeljebb 148.000 euró lehet.

A felvehető kölcsön összege függ jövedelmedtől, másrészt függ a fedezetként felajánlott ingatlanok meghatározott befogadási értékétől. (A hitelkiváltási összeghatárok vizsgálatánál az UCB Ingatlanhitel Zrt. hirdetményét vettük alapul.)

Példa a hitelszámításra


Devizahitelt váltunk devizahitelre - de miért?

A túladósodott devizahitelesek számára a forintra történő átváltás egyenlő az - akár több millió forintot is elérő - árfolyamveszteség realizálásával. Korábban a bankok minimális saját erőt is elfogadtak, de bizonyos feltételek mellett akár a teljes vételárat meghitelezték. A magas finanszírozású ügyletek fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében ma meghaladja a fedezetként felkínált ingatlan értékét. Ebből kifolyólag a forintra történő átváltás meg sem valósítható, vagy csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonása mellett kivitelezhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A havi törlesztőrészletek érzékelhető mértékű csökkentésére megoldást jelenthet, ha az ügyfél a meglévő svájci frank alapú hitelét kedvezőbb feltételek mellett kínált euróhitelre cseréli. Egyrészt megtakarítás érhető el a havi részletekben, másrészt mérséklődik az árfolyamkockázat. Az euróra történő átváltás mellett szól hazánk majdani csatlakozása a monetáris unióhoz, mivel azt követően az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz.

Amikor Magyarország csatlakozik az euró-övezet országaihoz és a forint helyett hivatalos fizetőeszköz az euró lesz, az euró-hitelek árfolyamkockázata azonnal megszűnik, hiszen az árfolyamrögzítés időpontjától az euró/forint árfolyam már nem változhat. Az euró bevezetésével az átváltással járó költségek is megszűnnek, az euró-hiteleket nem kell többé forintra átszámítani.

Két dolgot azonban nem árt tudni:

Amennyiben, a csatlakozáskor érvényes euró/forint árfolyam, magasabb mint a hitelfelvételkor érvényes árfolyam, akár az eredetinél magasabb törlesztőrészlet is kialakulhat, amely ráadásul a futamidő hátralévő részében már nem változik.

A másik fontos kérdés, a csatlakozás után hogyan alakul majd a többi deviza pl: a svájci frank vagy a japán jen árfolyamának euróhoz viszonyított mozgása, hiszen a nem euróban nyilvántartott kölcsönök esetében az árfolyamkockázat az euró bevezetése után is fennmarad.

Hitelátváltásnál is élnek a kormány által meghatározott önerő feltételek?

Mint ismert, a a június 11-től hatályos szigorítások értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan kölcsönt nyújthatnak (bár ennek gyakorlati alkalmazása a Pénzcentrum.hu információi szerint jelenleg mindössze két banknál működik), amelynek a havi részlete ezt a limitet nem haladja meg, euróalapú hitelnél pedig a limit 80%-a, egyéb devizanem esetén 60%-a a határ.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a lakossági hitelek tekintetében a devizahitelek aránya 68,4% a teljes állományra vetítve, ugyanez az arány a lakáshitelek esetében 59,9%. Ezeket a kölcsönöket ma is kedvezőbbre lehet váltani, akár euró alapon is (a jövedelemre és az ingatlanfedezetre vonatkozó, a hitelező által meghatározott egyéb feltételek teljesülése esetén)- ezt semmilyen vonatkozó jogszabály nem tiltja.

Címkék: