Ezermilliárdokba kerülhet a forinthitelek átváltása

Pénzcentrum2010. október 9. 11:02

A bankoknak maguknak kell eldönteniük, ösztönzik-e kedvezményekkel a devizahitelek forint alapúra váltását - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

Tavasszal, nyár elején több ötlet is megjelent a médiában a devizahitelek tömeges forintra váltásával kapcsolatban - emlékezett Nagy Márton, az MNB Pénzügyi Stabilitás szakterületének helyettes vezetője. Mint elmondta, gyors felépülés és lassú leépülés jellemezte/jellemzi a devizahitelállományt Magyarországon. Hirtelen átváltásuk növelhetné az ország sérülékenységét.

Az MNB számításai szerint ha jelenlegi devizaárfolyam- és hitelkamatok mellett történne az átváltás, több százmilliárd forint lenne a költsége. Ha felvételkori árfolyam és THM mellett történne ez, annak költsége a több ezer milliárd forintot is elérné. Az átváltás nem változtatja a háztartások hitelállományát, így a külső adósság (55% a GDP arányában) változatlan marad. Ekkor a háztartások nyitott árfolyampozíciója eltűnik, azonban ezt más szektoroknak át kell venniük. A bejelentés és az átváltás között ráadásul a piaci árfolyam-reakciók miatt óriási veszteségek keletkezhetnek.

Az állam és a jegybank is át tudná vállalni a devizahitelek kockázatait (az állam devizakötvény-adósság növelésével, a jegybank a devizatartalékok felhasználásával) közvetlen forintgyengülés nélkül, a konszolidált állam jelenleginél jóval nagyobb átvállalt árfolyamkockázata miatt azonban indirekt módon mégis bekövetkezhet a forintgyengülés. A tanulmány harmadik fő következtetéseként Nagy Márton elmondta: a devizahitelek forintra váltása helyes út lehet, de csak fokozatosan szabad megtenni.


Címkék: