Részletek: így menekül meg a magyar devizahiteles

Pénzcentrum2010. október 4. 18:02

Elkészült az adósmentő csomag Elkészült a hitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat. A banki szektorban legnagyobb felhördülést keltő, "tiszta lapként" emlegetett elképzelés kikerült a nyolc pontból, a civil javaslatok közül lényegében semmi nem került bele. Ha a parlamenti vitában nem írják át a csomagot, akkor tilos lesz minden, az ügyfeleknek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás. A pénzintézetek nem emelhetnek hiteleik járulékos költségein és a kamatokon is csak - nem részletezett - speciális esetekben lehet majd változtatni. A törvényjavaslat lényegi segítséget nem jelent az adósoknak, a kötelező középárfolyam alkalmazása is csak egy-két ezer forintos könnyítés.

Hétfőn kerül a parlament elé a lakáshiteleseket megsegítő fideszes elképzeléseket rögzítő törvényjavaslat, amely a korábban jelzett nyolc pontból hetet foglal majd jogszabályba. A javaslatokat jegyző Rogán Antal és Kósa Lajos pénteken bejelentette, hogy "kiesett" a csomagból az úgynevezett tisztalappal indulás joga, de lesz egy nyolcadik javaslatuk is: indítványozni fogják a közjegyzői díjak átalánydíjjá alakítását. (A tiszta lappal indulás joga szerint az adóssal szembeni követelés nem haladhatta volna meg a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének száz százalékát.)

Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője az MTI beszámolója szerint közölte: a törvényjavaslat egyértelműen kimondja az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát az ügyfél számára hátrányos esetekben, befagyasztja a pénzintézetek által eddig alkalmazott díjakat, költségeket, azok további emelése nem képzelhető el. Az önkényes kamatemelésről szóló javaslat kapcsán a törvényjavaslat azt rögzíti, hogy a kamat csak kormányrendeletben szabályozott speciális esetben emelhető - tette még hozzá.

A középárfolyam kötelező alkalmazását is rögzíti a törvényjavaslat úgy, hogy ha a banknak van saját középárfolyama, akkor a bankét kell alkalmazni, ha nincs, akkor a jegybankét - tette hozzá.

Az ügyfél kérésére lehetőség lesz a hitel ingyenes előtörlesztésére, erre a futamidő alatt mindenkinek legalább egyszer lehetősége lesz, de, hogy milyen időtávról van szó, arról a két félnek kell megegyeznie; a további hosszabbításoknál pedig a maihoz képest több mint a felére csökken a díj.

Kérelem eseten a futamidő-hosszabbítás ingyenességét is garantálja a törvényjavaslat; a tartós fizetésképtelenség beálltát követően pedig csak a futó hitelek esetében meglévő költségeket lehet majd felszámítani, a késedelmi kamat felszámítása a felmondást követő 90 nap után nem képzelhető el - szögezte le. A javaslatok a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződésekre, és nemcsak a deviza, hanem futó forint hitelekre is vonatkoznak; illetve nemcsak a hatálybalépést követően folyósított, hanem az addig megkötött állományra is vonatkoznak.

Módosítani fogják a hitel- és pénzintézeti törvényt, illetve a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvényt, a jövő héten a csomagot a bizottságok, az azt követő héten pedig az Országgyűlés plenáris ülése is tárgyalhatja.

A nyolcadik javaslat

A csomag korábban bejelentett nyolc pontból egyet, az úgynevezett tisztalappal indulás jogát nem tartalmazza - mondta még Rogán Antal. Indokként hozzátetette: ehhez a pénzintézeti törvény átfogó módosítására lett volna szükség, ezt képviselői önálló indítványban most nem tudták megoldani.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke jelezte: egy-másfél héten belül törvényjavaslatot terjesztenek a nyolcadik pontról parlament elé. Ebben azt javasolják majd, hogy a hitelszerződések közjegyezői ellenjegyzése átalánydíjas eljárás legyen, amely magába foglalja a későbbi módosításokat is, ezek száma 3-6 lehet. Megjegyezte, hogy a közjegyzői kamarával egyeztetnek majd még e kérdésről annak pontos megvalósításáról.

Kiemelte még, hogy a bankszövetség és a hitelfelvevők képviselői is elfogadták a törvényjavaslat korábban rögzített alapelveit, azaz azt, hogy aki hitelt vesz fel, annak azt kell visszafizetni; a javaslat nem veszélyeztetheti a hitelrendszer működését Magyarországon; a hitelezés közös kockázatvállalást jelent.

Rogán Antal a törvényjavaslat hatálybalépéséről elmondta: kell átfutási időt hagyni ahhoz, hogy a bankok az üzleti szabályzataikat módosítani tudják. A csomag egyes elemei így a törvény elfogadását követőn 30 nap múlva lépnek hatályba, ide tartozik például az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma; más elemek, közte a tartós fizetésképtelenség beálltát követő késedelmi kamat tilalma, pedig az elfogadást követő 45. napon lépnek majd életbe.

Gyorsan keveset

Gyors, szóbeli tájékoztató keretében mutatta be a véglegesnek szánt javaslatokat a Fidesz két politikusa délelőtt, a civil és a banki javaslatok összefésüléséről szó sem volt - kommentálta a történteket az egyik résztvevő az Indexnek.

Sokat akartak, keveset fogtak - értékelte a Fidesz javaslatait egy másik civil. "A nehézségekkel küzdőknek mindez nem jelent majd igazi segítséget, legalábbis rövidtávon, de legalább elindult valami." A délelőtti egyeztetésen egyébként megjelentek a radikális "civilek" is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eredeti nyolc pont

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben tiltanák meg az egyoldalú szerződésmódosítást.

2. Tiltanák az önkényes kamatemelést.

3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.

4. Megteremtik az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

5. Automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő.

6. Az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg.

7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását.

8. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.

Így módosult a nyolc pont

A bankadóról szóló egyoldalú kormánydöntéssel szemben ezúttal kompromisszumos megoldás született a Magyar Bankszövetség, illetve Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők között a lakáshitelek megsegítését célzó nyolcpontos javaslatcsomagról. Bár milliárdokban mérhető terheket helyez az intézkedéscsomag a bankok vállára, remélhetőleg érzékelhetően segíti az ügyfelek fizetőképességének fennmaradását - mondta a Portfolio.hu-nak Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

Címkék: