Versenybírság az Allianz csoportnak

Pénzcentrum2010. augusztus 5. 15:32

Összesen hárommillió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Allianz-csoportra - derül ki a hatóság honlapjáról. A versenyhivatal szerint az Allianz Bank és az Allianz Hungária Biztosító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. 

A GVH szerint a bank 2007. augusztus 30. és 2008. augusztus 31. között az általa kínált kölcsönöket népszerűsítő reklámjaiban "akár 300.000 Ft megtakarítást", ingyenes kezelési költséget" és a "0 Ft-os értékbecslési díjat" valamint az értékbecslési és a hitelfedezeti díj elengedését, átvállalását ígérte. 2008. szeptember 1. és 2009. február 25. között pedig "kezelési költség 0 Ft", "hitelfedezeti életbiztosítás 0 Ft" és az "értékbecslési díj 0 Ft" állításokat tettek közzé.

A versenyhatóság feltárta, hogy az ígért megtakarításra csak azoknak volt esélyük, akik a háztartásokra jellemző összes biztosítást megkötötték már a hitel felvétele előtt és legalább 6 millió forint svájci frank alapú lakáshitelt igényeltek a banktól 20 éves futamidőre.

A bank reklámjai azt is sugallják, hogy az sosem fog kezelési költséget felszámolni. Csakhogy az Allianz a szerződésekben korlátlan egyoldalú szerződésmódosítási jogot köt ki magának, így kevés volt az esély arra, hogy az ügyfeleknek a futamidő végéig valóban nem kell majd kezelési költséget fizetniük. Hasonló volt a helyzet a hitelfedezeti életbiztosítással is, amellyel kapcsolatban a bank fenntartotta magának a jogot arra, hogy a biztosítás díját bármikor az adósra terhelje. Az értékbecslési díjakat illetően ugyanakkor kiderült, hogy az ügyfélnek azokat meg kell előlegeznie és a díjakat később a bank visszatéríti, de csak 35 ezer forintig.

Mindezek miatt a GVH kötelezte az Allianz Bankot, hogy:

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a Bank jelzálogkölcsönt folyósított, és akiknek ezáltal 0 Ft-os kezelési költség szerepel a szerződésében, a kezelési költség mértékén a futamidő alatt nem változtat. Ennek érdekében a 2010. júliusi bankszámlakivonathoz csatolt levélben, továbbá honlapján és fiókjaiban közzétett hirdetményben értesíti valamennyi jelzálogkölcsön szerződéssel rendelkező ügyfelét arról, hogy ezen szerződések esetében a kezelési költség vonatkozásában kifejezetten lemond az egyoldalú módosítás szerződésben foglalt jogának gyakorlásáról

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- garantálja, hogy azok a fogyasztók, akik részére 2009. március 31-ig a bank jelzálogkölcsönt folyósított és ezáltal a kampányban meghirdetett ingyenes hitelfedezeti életbiztosításban részesültek, azok a jelzálogkölcsön szerződésük teljes futamideje alatt ingyenesen vehessék igénybe ezt a szolgáltatást és erről ügyfeleit a fenti módon értesíti

- értesíti ügyfeleit arról, hogy amennyiben azt az ügyfél kifejezetten kéri, a Bank díj felszámítása nélkül lehetővé teszi, hogy a fenti jogairól történő lemondás a jelzálogkölcsön szerződés kétoldalú módosítása útján kerüljön rögzítésre.

Mindezeken túl a GVH bírságot is kiszabott az ügyben. Az Allianz Bank Zrt.-t kétmillió forint, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. pedig egymillió forint bírságot kapott.

Címkék: