Nem működik Szász Károly devizahiteleseket segítő javaslata?

Pénzcentrum2010. augusztus 2. 08:23

A múlt hét közepéig véleményezhették a magyar bankok Szász Károly új PSZÁF-elnök javaslatát, mely szerint a jövőben a tárgynapot megelőző jegybanki középárfolyamot használják a devizahitelek aktuális törlesztőrészletének meghatározása során - tudta meg a Napi Gazdaság.

Szász Károly szerint olyan, az árfolyam-politika végrehajtásáért felelős szervezet által meghatározott árfolyamról van szó, amely a fogyasztóvédelem szempontjából is megoldást jelent. Ami a hitelnyújtók saját árfolyamát illeti, számos kölcsönnyújtó és lízingcég nem is jegyez ilyet.

A Napi úgy tudja, a bankok megosztottak a kérdésben, az OTP-nél például arra hivatkoztak, hogy a bankok marzsbevétele nem a jegybanki középárfolyam és a bank saját, ügyfelek felé érvényesített eladási árfolyama, hanem a bankközi devizapiac eladási árfolyama és a bank saját, ügyfelek felé érvényesített eladási árfolyama közötti különbségnek felel meg.

A jegybanki középárfolyam alkalmazásával - mivel alacsonyabb, mint a bankközi eladási árfolyam - ráadásul veszteségük keletkezne a bankoknak - érvelnek az OTP-nél. Az UniCreditnél úgy vélik - bár egyes hiteleknél már alkalmazzák a középárfolyamot -, hogy az árfolyam-megállapítás időbeni eltérése miatt újabb árfolyamkockázat keletkezne a piacon.

Címkék: