Éves mélyponton a forint: mi lesz a hitelemmel?

Pénzcentrum2010. június 4. 14:32

Az euró 288 forint fölé, a svájci frank 207 forint közelébe, az amerikai dollár 232 forint fölé drágult pénteken két óra után.

A forint újabb gyengülését és a csődkockázat növekedését Szíjjártó Péter, a Fidesz-elnök szóvivője váltotta ki, aki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem túlzás államcsődről beszélni.

Mi lesz a hitelemmel?

A válság kirobbanása előtt az új jelzáloghitel kihelyezések közel 95%-a devizaalapon, főként svájci frank alapon történt. A 2008 ősze előtt eladósodott ügyfelek átlagosan 160 forintos árfolyamszint mellett vették fel a hiteleiket, ők a kamat- és árfolyamemelkedés következtében az induló törlesztőtől 30-35%-kal magasabb havi részletre számíthatnak ebben a hónapban.

2009 nyaráig a frankhitel termékek fokozatos felfüggesztésével a kihelyezett devizahitelek állománya és aránya egyaránt zuhanni kezdett, amit az euróhitelek megjelenésével egy újabb fellendülés követett. A jegybanki alapkamat csökkenése és az ügyfeleket a forinthitelek irányába terelő kományzati intézkedések együttes hatása újra érezhetővé vált, májusban a jelzáloghitel adósok alig harmada választotta a devizahiteleket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban azt írtuk, hogy az euróhitelesek közül vannak olyan szerencsések, akiknek a hitelét még a jelenlegi - megemelkedett - árfolyamszint felett folyósították ki.

Mára azonban olyan komoly a forint gyengülésének mértéke, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor az euróhitelesek is az eredetileg kalkulált induló havi részlet felett törleszthetnek. Akik annak idején 270-es EUR/HUF árfolyamnál vették fel hitelüket, most 6-7%-kal magasabb részletre számíthatnak.

Címkék:
szíjjártó péter,