Drágulhatnak a pénzügyi szolgáltatások

Pénzcentrum2010. június 4. 09:02

Alaposan átalakítja a hitelközvetítői piacot az ügynökök őszre kötelezővé tett vizsgarendszere. Szakértők szerint nem zárható ki, hogy az ügyfelek számára a szolgáltatások hosszabb távon drágulhatnak - írja a Napi Gazdaság.


Bánfalvi László szerint az új szabályozás hatására kevesebb, mint harmadára zsugorodhat a hitelközvetítői piac. Az Otthon Centrum (OC) hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a jelenlegi 30-40 ezer szereplő helyett a következő évben már tízezernél kevesebben foglalkozhatnak ezzel a tevékenységgel. A piacon régóta működő nagy vállalkozások egyébként többször felhívták a figyelmet, hogy a hatalmas közvetítői boomot a hiányzó szabályozás okozta. Az ügyvezető kifejezetten kedvezőnek tartja a szakmai követelmények előírását, bár ezek megfogalmazása a banki termékekkel foglalkozóknál az átlagnál valamivel szigorúbbra sikeredett.

Rákos Tamás nem számol olyan jelentős lemorzsolódással. A Credithill értékesítési vezetője szerint húszezernél biztosan több tanácsadó maradhat a piacon. Körülbelül 15 ezerre teszi ugyanis a biztosítókhoz, illetve bankokhoz közvetlenül kapcsolódó ügynökök számát. Ezek az intézmények pedig nagy valószínűséggel letetetik a szükséges vizsgát. Rákos szerint egészséges változást jelent és önmagában is minőségi javulást hoz, hogy 8-10 nagyobb cég maradhat a piacon, amelyek 500-600 közvetítőt foghatnak össze. Igazán a független ügynökök végét jelentheti a mostani szabályozás. A Credithillnél az újonnan belépők az első két hónapban eddig is oktatást kaptak, ráadásul a különböző termékek megismertetését is fokozatosan végezték. A cégnél levőkkel már májusban meg is szereztették a szükséges vizsgát.

Címkék: