Gyász: elhunyt John Shepherd-Barron

Pénzcentrum2010. május 20. 18:02

Rövid betegség után 84 évesen meghalt az ATM feltalálója. John Shepherd-Barron 1965-ben gondolt arra, hogy nem kellene sorban állni ahhoz, hogy készpénzhez jussunk. Az első ATM-et 1967-ben állították fel.


A feltaláló és találmánya

Fürdés közben jönnek a legjobb ötletek - tartja a mondás. John Shepherd-Barronnál ez működött, ő találta fel az ATM-et még 1965-ben, miután túl későn ért bankjához, hogy pénzt vegyen fel. John Shepherd-Barron vasárnap halt meg 84 évesen - írja az Index.

Az ötletet egy csokoládéautomata adta, a skót üzletember arra gondolt miért ne lehetne pénzt is felvenni hasonló módon. Ötletét a Barclays Bank akkori vezetőinek adta elő, alig két évvel később a londoni Enfieldnél lévő fiókban fel is állították az első ATM-et, automated teller machine-t. Az első ember, aki pénzt vett ki Reg Varney színész, az On the Buses tévésorozat szereplője volt 1967. június 27-én.

Bankkártyák akkor még nem voltak, így az automatákhoz csekkeket használtak. Ezek a csekkek enyhén radioaktívak voltak, hogy a gép fel tudja ismerni őket. Az azonosításhoz PIN-számot is kellett használni. A feltaláló szerint a radioaktivitás ellenére nem volt semmilyen egészségügyi kockázata a használatnak. Későbbi kiszámoltam, 136 ezer ilyen csekket kellett volna megenni ahhoz, hogy valami baja legyen az embernek - magyarázta a feltaláló.

Miért négy jegyű a PIN?
A legnagyobb találmány a PIN bevezetése volt. Shepherd-Barronnak a hatjegyű katonai számáról jutott eszébe az ötlet, még évek után is emlékezett rá. A módszert kipróbálta a feleségén is, aki azonban csak négy számot tudott könnyen megjegyezni. Emiatt lett négy jegyű a PIN-kód mindenhol a világon.

Az automata egy alkalommal tíz fontot adott ki, de ez akkoriban egy egész hétvégére elegendő pénz volt. Kezdetben nem ment minden simán. Az első automatákat szétverték, a Zürichben elhelyezett gép pedig súlyos hibákkal működött. Később kiderült, a közeli villamosvezetékek okozták a zárlatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konstrukció végül kiállta az idő próbáját, ma már több mint kétmillió ATM működik szerte a világon. Barron nem védette le találmányát, nem is keresett rajta semmit. Elismerésként ugyanakkor nagyon sok díjat és címet kapott.

Címkék: