Gyorshír! Hitelkamatot csökkent az OTP!

MTI2010. május 18. 14:45

A gyengülő forint okozta terhek csökkentése érdekében mérsékli június elsejétől a svájci frank és japán jen alapú hiteleinek kamatát az OTP, a lépés mintegy 10 forinttal ellensúlyozza az árfolyam-növekedésből a törlesztőrészek emelkedését okozó terhet az ügyfeleknél.

"Az ingatlanfedezetű svájci frank és japán jen alapú hitelek állományát érinti az az újabb kamatcsökkentés, amelyet június elejétől alkalmaz az OTP Bank, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a jelenlegi gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. Miközben a bank forrásköltségeinek alakulása nem indokolja, az újabb kamatcsökkentést végrehajtjuk, amit addig szándékozunk fenntartani, amíg az árfolyam vissza nem áll egy elfogadható szintre" - hangsúlyozta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Kovács Antal magyarázata szerint a forint gyengülése következtében jelentős mértékben megemelkedtek azoknak az embereknek a törlesztési terhei, akik korábban svájci frank és japán jen alapú lakás-, illetve jelzálog típusú hitelt vettek fel. Noha a pénzpiaci mozgások a banktól független folyamatok, a legnagyobb hazai hitelintézet úgy határozott, hogy mérsékli az ügyfeleire nehezedő terheket, úgy, hogy júniustól a svájci frank alapú hiteleknél újabb 0,75 százalékpontos, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a közelmúltban bejelentett 0,15-3 százalékpontos kamatcsökkentés után a mostanit kizárólag a forint árfolyam gyengülés kompenzációja miatt lépi meg és várhatóan az év végéig alkalmazza a bank, rendszeres felülvizsgálat mellett. Az alacsonyabb kamatmértékeket a hitelintézet mindaddig fenntartja, amíg az árfolyam legalább öt munkanapon keresztül a 175 HUF/CHF, illetve 200 HUF/100 JPY alá nem süllyed.

Az OTP Bank érintett ügyfélköre a fizetési kötelezettség enyhülését a júniusi törlesztőrészlet csökkenésénél már tapasztalni fogja - közölte Kovács Antal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Intézkedéseink az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a svájci frank és a japán jen hitelek törlesztőrészleteiben" - hangsúlyozta a szakember. A vezérigazgató-helyettes elmondta: például egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára a csökkentés havonta 5.000 forint megtakarítást eredményezhet.

Címkék: