Imádkozhatnak a hitelesek: mit jelent a forintgyengülés?

Pénzcentrum2010. május 4. 16:02

Zuhan a forint: Ismét komolyan gyengülést mutat a forint. Az euróval szembeni árfolyam újra a 273-as szint fölé emelkedett. A hazai fizetőeszköz piacát így továbbra is nyomás alatt tartják a görögországi fejlemények, a Pénzcentrum megmutatja, mit jelent ez a hitellel rendelkező magyar családok számára.

Mi történik a forinttal?

Az euróval szembeni forintjegyzések már 274 közelében járnak, azaz most még gyengébb a forint, mint múlt héten.

 


A forint gyengélkedése és a dollár ereje nyomán a dollár/forint árfolyam már 209-nél jár, itt 11 havi forintmélypontról beszélhetünk. A romló befektetői hangulat a magyarországi frankalapú devizahiteleseket is erősen érinti: egy svájci frankért már 191.5 forintot kérnek a bankközi piacon, tavaly június eleje óta a legtöbbet.

Mi okozza a mélyrepülést?

Elemzők szerint a nemzetközi piacok még továbbra sem látják megnyugtatóan a görög helyzet rendezését. Az euró azután sem tud magához térni, hogy a hétvégén elfogadták a görög mentőcsomagot.

Egyes vélemények szerint a piacok igazi megnyugvást csak akkor találhatnak, ha minden ország ratifikálja majd a megsegítést, a görögök pedig úrrá lesznek saját belső feszültségeiken (például megszűnik az általános sztrájkhelyzet).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


A helyzetet nehezíti, hogy Spanyolországból is aggasztó hírek érkeznek, így sokan attól félnek, a görög helyzet nem áll meg a balkáni állam partjainál.

A forint gyengélkedése az amerikai dollár újbóli (euróval szemben megfigyelt) felértékelődésének is köszönhető.

Mi lesz a hitelemmel?

Címkék: