Figyelem: visszatért a banki vírus - minden eddiginél erősebb!

Pénzcentrum2010. április 21. 16:58

A banki szolgáltatásokra specializálódott Trusteer biztonsági szolgáltató cég figyelmeztetése szerint a Zeus névre hallgató trójai - mely kifejezetten bizalmas banki adatokat gyűjt össze - minden eddiginél alattomosabb változata jelent meg a piacon.

A cég jelentése szerint minden háromezredik gépen - az általa ellenőrzött 5,5 millió számítógépből az USA-ban, illetve Nagy-Britanniában - megtalálták a Zeus 1.6-os trójait, amely bármely gépet képes megfertőzni, melyen Firefox-ot, vagy Internet Explorert használnak.

A titkos banki adatok megszerzéséhez elegendő egy megfelelő kémprogrammal megfertőzni a számítógépet, ahonnan a kiszemelt áldozat bejelentkezik az internetes banki felületre. A kártevő ezt követően valós időben él vissza áldozata adataival.

A vírus terjesztéséhez olyan cégek, illetve szervezetek nevében küldözgettek már spameket, mint például a Microsoft, a MySpace, a Facebook, de egyes állami intézmények, köztük például az amerikai adóhatóság nevét is felhasználták, mondván egy ilyen szervezettől érkező levélre biztosan kevesen gyanakodnak.

A levelekben megtalálható linkre való kattintást követően egy látszólag teljesen üres weboldal jelenik meg, azonban a háttérben a trójai letöltődik a számítógépre. Ezt követően különösebb felhasználói közreműködés nélkül feltelepül a gépre.

A trójai legújabb változata ráadásul arra is képes, hogy azonnali üzenetküldő funkciók segítségével értesítse a támadót az értékes adatok megszerzéséről, így az akár másodperceken belül felhasználhatja a megszerzett adatokat, magyarul miközben megbízásokat adunk bankunk számára, a Zeus segítségével távolról kitakarítják a számlánkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Trusteer tavaly nyáron felmérte az antivírus programok hatékonyságát a kártevővel szemben. Annak a valószínűségét, hogy a Zeus egy gépet megfertőzzön, egy naprakész adatbázisú vírusvédelmi szoftver csupán 23%-kal csökkenti.

A cég arra számít, hogy a "Zeus legújabb verziója jelentősen megnöveli majd a csalások számát, miután egyre többen bankolnak interneten, ráadásul 30 százalékuk Firefox-ot használva" - adja hírül a BBC.

Címkék: