Fogyasztói csoport: 41(!) milliós bírság a fogyasztók megtévesztéséért

Pénzcentrum2010. április 13. 11:32

A nyomtatott sajtóban megjelent tájékoztatásaival az Euro Correct Consulting Kft. megtévesztette a fogyasztókat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásnak emiatt 41,6 millió forint bírságot kell fizetnie.

A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást az Euro Correct Consulting (ECC) Kft-vel szemben, mert a vállalkozás hirdetéseiben nem vagy nem egyértelműen adott információt a fogyasztói csoportok lényeges tulajdonságairól (pl. a vásárlói joghoz való hozzáférés bizonytalan idejéről, vagy a kockázati tényezőről). A GVH korábban hasonló jogsértés miatt három eljárásban is elmarasztalta a korábban Euro Credit Kft. néven is működő ECC Kft-t és összesen 36,5 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.

Az ECC Kft. az elmarasztalások ellenére folytatta fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásainak közreadását. A vállalkozás újságokban megjelent tájékoztatásai összhatásukban továbbra is azt a látszatot keltették, mintha kölcsönt, hitelt nyújtana. Erre utal például a vizsgált tájékoztatásokban hangsúlyos elemként megjelenő "Fix törlesztő részletek!" kifejezés. A GVH szerint a fogyasztó részére kínált összeg mértékére, a futamidőre és a havi törlesztő részletre utaló reklámok elolvasásakor a fogyasztó arra a következtetésre juthatott, hogy a reklámozott szolgáltatás igénybevétele esetén a fogyasztó azonnal hozzájuthat az általa igényelt összeghez, amelyet ezt követően havonkénti törlesztéssel fizet vissza.

Csakhogy az ECC Kft. nem hitelezéssel, hanem fogyasztói csoportok szervezésével és működtetésével foglalkozik. A szolgáltatás iránt érdeklődő és azt igénybe vevő fogyasztók számára tevékenységének ezen jellegzetessége sok esetben még a szerződéskötéskor sem derül ki.

Mindezek miatt a GVH megállapította, hogy az ECC Kft. újsághirdetéseivel megtévesztette a fogyasztókat, így a versenytörvény által lehetővé tett legmagasabb összegű bírságot, előző éves nettó árbevételének tíz százalékát, azaz 41,6 millió forintot szabott ki a vállalkozásra. A bírság nagyságának meghatározásakor a GVH súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy az ECC Kft. jogsértő hirdetései hosszú időn át elérhetőek voltak, széles fogyasztói körhöz juthattak el. A hirdetések ráadásul sérülékeny fogyasztói körnek (BAR-listások, nyugdíjasok, alacsony jövedelműek stb.) szóltak, akik egy fogyasztói csoportba belépve hosszú távra szóló jogviszonyba kerültek a vállalkozással. Ugyancsak súlyosbító körülménynek bizonyult, hogy a vállalkozás visszaesőnek számít, hiszen hasonló jogsértés miatt már többször marasztalta el a GVH.

A GVH az elmúlt öt évben összesen kilenc eljárást folytatott le különböző fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokkal szemben
, melyek szinte kivétel nélkül marasztalással és bírság kiszabásával zárultak. Az eljárások során a GVH magát a konstrukciót nem vizsgálhatja és nem is vizsgálja, ám a tagokat toborzó hirdetések, tájékoztatások tartalmát annál inkább. Eljárásaiban a versenyhatóság sorra állapította meg, hogy a szervező vállalkozások magatartása alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabályba ütközik. Ám gyakran hiába mondta ki a jogsértést, szabott ki bírságot, írt elő kötelezettséget, a vállalkozások némileg módosítva tájékoztatási gyakorlatukat, folytatták azt alapvetően változatlan formában. Nem ritka e körben az a jelenség sem, hogy e cégek egyik napról a másikra megszűnnek, majd új néven, ám azonos gyakorlatot folytatva működnek tovább. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a GVH jelen pillanatban is 5 fogyasztói csoport ellen folytat vizsgálatot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fogyasztói csoportok tevékenységével a versenyhatóság mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is találkozott. Az egyes hatóságok a hatáskörükhöz és jogszabályi lehetőségeikhez mérten reagáltak a vásárlói csoportokat szervező vállalkozások által nyújtott tájékoztatásokra, illetve magából a konstrukcióból fakadó sajátos elemekre. Így az NFH felügyeleti eljárásokat indított, a PSZÁF hatósági szerződéseket kötött, míg a GVH a fent leírt versenyfelügyeleti eljárásokban vizsgálta a csoportokat. A csoportokat szervező cégek tevékenységére vonatkozó jogi szabályozás hiányából fakadó problémák orvoslására azonban a hatóságok nem vállalkozhattak. Emiatt a hatósági fellépések ellenére a fogyasztói csoportokat szervező cégeknek sem a tájékoztatási, sem a működési gyakorlata alapvetően nem változott meg, miként a fogyasztói panaszok száma sem csökkent jelentősen. Nagy valószínűséggel mindez így is marad mindaddig, amíg a fogyasztói csoportok tevékenységét szabályozó jogszabályok meg nem születnek.

Címkék: