Ennyiért szállhatsz ki a lakáshiteledből! Íme a számok!

Világgazdaság2010. április 13. 09:02

A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény ide vonatkozó és múlt hónaptól hatályos bekezdéseinek köszönhetően jelentősen csökkentek a bankok által felszámított előtörlesztési- és szerződésmódosítási díjak - írja a Világgazdaság.

Immáron a tőketartozásra vetített 1-2%-ért is kiszállhatnak ingatlanhiteleikből a lakossági ügyfelek, a bankok ugyanis hozzáigazították kondícióikat a hatályos törvényi előírásokhoz. A pénzügyi szolgáltatók egy része ráadásul nem is használja ki a jogszabály által meghagyott mozgásteret.

A törvény rendelkezései szerint a jelzáloglevéllel finanszírozott jelzáloghiteleknél legfeljebb a tőketartozás 2,5%-át kérhetik el a pluszköltségeik fedezésére a szolgáltatók, egyéb jelzáloghiteleknél az előtörlesztési díj címén felszámított költség nem haladhatja meg a tőke 2%-át. Egyéb hiteleknél 0,5%, illetve 1% a díj a hátralévő futamidő függvényében.

A csökkentett előtörlesztési díjaknak ugyanakkor most még vélhetően nincs drámai hatásuk a bankok díjbevételeinek alakulására, hiszen a gálánsabb ajánlatok kizárólag az új, március elseje után megkötött szerződésekre érvényesek. A magyarországi bankok jutalék- és díjeredménye a 2004-es 181 milliárd forinttal szemben 2009-re megközelítette a 260 milliárd forintot.

Az előtörlesztés szempontjából érdekesebb, hogy a régebben folyósított hiteleknél nem is nagyon igyekeznek érvényesíteni az új feltételeket a bankok.

Címkék: