A bankok körmére néz a PSZÁF! Sokan elfelejtettek kamatot csökkenteni

Pénzcentrum2010. április 1. 08:17

30 pénzintézet ellen indít vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel elképzelhető, hogy nem csökkentették annyival a forinthitelek kamatait, mint amennyivel a jegybanki alapkamat csökkentése indokolta volna.

Az MNB hétfői ülésén 25 bázisponttal, történelmi szintre 5,5%-ra csökkentette az alapkamatot. 2009 utolsó hónapjában még 6,25% volt az alapkamat, amit több lépcsőben összesen 75 bázisponttal csökkentettek. Az MNB statisztikái szerint a forinthitelek átlagos kamata ezen időszak alatt nem csökkent ilyen mértékben. A tavaly decemberi 10,65%-ról az idén februárra 10,26% lett, ami felkeltette a felügyelet figyelmét.

Az új banki etikai kódexben rögzített szimmetria elve szerint pedig amennyiben a külső feltételek kedvezőbbek lesznek, azt érvényesíteni kell a termékek, így a hitelek árában is. Binder István, a PSZÁF szóvivője az RTL Híradónak elmondta, hogy a magatartási kódex egyértelműen fogalmaz, vagyis figyelembe kell venni az alapkamatot a hitelkamatok megállapításánál.

Binder megerősítette, hogy a felügyelet 30 hitelintézetnél, pénzügyi vállalkozásnál úgynevezett témavizsgálatot indított, melynek keretében megvizsgálják, hogy milyen módon tartják be a kódex ide vonatkozó előírásait.

Címkék: