Szenvednek a fiatalok a gazdasági nehézségek miatt

Pénzcentrum2010. március 16. 16:02

A fiatal munkavállalókat viseli meg leginkább a gazdasági válság - állítja egy brit kutatóintézet. A 25 és 34 év közötti korosztály fizetése csökkent leginkább az elmúlt hónapokban, kétharmaduk komoly tartozást halmozott fel.

A Resolution Foundation tanulmánya szerint az élelmiszer-és üzemanyagárak emelkedése is ezt a korosztályt sújtotta leginkább, hiszen fizetésük 41%-át az ilyen, általános fogyasztási cikkekre költötték.

A 25 és 34 év közöttiek 66%-ának csökkent a fizetése a 2008 ősze óta tartó recesszió következtében, és egyre többen kényszerülnek arra, hogy saját maguk által előállított élelmiszereket fogyasszanak, vagy internetes aukciós oldalakon vásároljanak.

Az sem meglepő, hogy a szigetországban is elsősorban a legalacsonyabb jövedelmű családok szenvednek a válság miatt. A kutatók szerint azonban tévedés, hogy azért vannak gondban, mert nem tudják megfelelően beosztani jövedelmüket.

Sophia Parker, a kutatás egyik vezetője a szervezet közleményében elmondta: az a tapasztalatuk, hogy a szegényebb családok általában jobban be tudják osztani jövedelmüket, többet törődnek pénzügyeikkel, mint a nagyobb bevétellel rendelkezők.

Címkék: