Átlépte a 200 milliót a MasterCard bankkártyák száma!

Pénzcentrum2010. február 10. 13:32

2009-ben tovább folytatódott az elektronikus fizetések térnyerése Európában - áll a MasterCard 2009. utolsó negyedévéről közzétett üzleti jelentésében. E szerint a bankkártyás vásárlási műveletek száma 10 %-kal nőtt 2008 azonos időszakához képest. Utolsó negyedéves fejlemény az is, hogy a forgalomban lévő MasterCard kártyák darabszáma (a Maestro kártyákat nem idértve) 2 %-os éves növekedéssel túllépte a 200 milliót.

"2009-es sikereinkben jelentős szerepet játszott az innováció" - mondta Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke. "Üzleti gyakorlatunkban tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a nyitottság az újítások és a személyre szabott termékek iránt, ami sokoldalú, személyre szabható kártya-programok megjelenését eredményezte. Olaszországban és Németországban jelentős, 21 illetve 11 %-os növekedést tapasztaltunk a tranzakciók számában, Törökországban pedig kibocsátottuk az egymilliomodik PayPass kártyát."

Európai eredmények

2009 negyedik negyedévében a MasterCard dollárban kifejezett forgalma 6,9 %-kal nőtt Európában. A kártyás vásárlások volumene 8,1 %-kal, a tranzakciók száma 10 %-kal lett magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A készpénzfelvételek száma 5,2 %-kal nőtt.

2009. október 1. és december 31. között az európai kártyabirtokosok MasterCard logos kártyáikkal több, mint 1,8 milliárd műveletet végeztek az internetes fizetésekkel együtt.

2009. december 31-én összesen 200 millió darab MasterCard kártya volt forgalomban Európában (a Maestro és Cirrus kártyákat nem ideértve) - ez 2,2 százalékkal több, mint 2008. azonos időszakában. A kártyabirtokosok Európában 8,8 millió, világszerte pedig 29,9 millió kereskedőnél használhatták MasterCard logós plasztikkártyájukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Maestro márkajelzés a negyedik negyedév végén összesen 304 millió európai kártyán jelent meg. A kártyabirtokosok 7 millió elfogadóhelyen fizethettek ezzel a márkájú kártyával, míg világszerte 12,1 millió elfogadóhely állt a Maestro kártyabirtokosok rendelkezésére. 

A rivális Visa Europe eredményeiről egy korrábbi cikkünkben olvashat: Másodpercenként közel 900 tranzakció: elégedett a Visa!

Címkék: