Visszatérő nemfizetők: egyszer már kaptak haladékot, de megint nem törlesztenek

Világgazdaság2010. január 15. 09:32

Elmaradt az állami kezességvállalás mellett nyújtott kölcsönök igénylési feltételeinek decemberi módosítását követően remélt roham, a havi részletekkel elmaradó ügyfelek továbbra is inkább a bankok által felkínált megoldásokat választják - írja a Világgazdaság.

Az igénylők körét jelentősen kibővítő törvénymódosítás ellenére a bankok szerint a változatlanul alacsony érdeklődés a lakáshitelesek részéről. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a hitelintézetek már hónapokkal a jogszabály megjelenése előtt kidolgozták a saját konstrukcióikat.

A bankok szerint az állami konstrukciónál lényegesen hatékonyabbnak bizonyultak a saját megoldások. A hitelek átstrukturálását több ezer esetben jóváhagyták a bankok, míg állami áthidaló kölcsönt országszerte csak párszázan igényeltek.

Az év további részében azonban még emelkedhet az állami konstrukciót igénylő hiteladósok száma, az eddigi nyilatkozatok alapján ugyanis 2010-ben a lakossági hitelportfólió minőségének további romlására kell számítani. Idén megnőhet a száma a visszatérő nemfizetőknek, akik a hitelük átalakítása után pár hónapnyi törlesztés után ismét késedelembe esnek.

A pénzügyi felügyelet adatai szerint már tavaly, a harmadik negyedév végén sem volt túl rózsás a helyzet, akkor a teljes banki hitelportfólió 5,20 %-a volt problémás minősítésű és 4,35 %-ra rúgott a külön figyelendő kategóriába sorolt tételek súlya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP-re panaszkodott a legtöbb ügyfél, a feketelista élén mégis más áll!

Címkék: