A rendszerváltás óta nem volt ilyen: akár éhezhetne is Nyírkáta!

Pénzcentrum2010. január 11. 09:17

Nyírkátán szeptember óta több százan nem kapták meg rendelkezésre állási támogatásukat, az önkormányzat ugyanis önkényesen úgy döntött, nem fizet. A Baptists Szeretetszolgálat adománya nélkül akár éhen is halhattak volna - írja a Népszabadság.

Nyírkátán az önkormányzat szeptember óta nem, vagy csak részletekben fizeti ki a munka híján segélyekre szoruló emberek rendelkezésre állási támogatását, illetve csak az elmaradt kommunális díjak levonása után megmaradt összeget.

A rendelkezésre állási támogatás (rát) az aktív korúak szociális ellátása arra az időszakra, amíg az önkormányzat nem tud közcélú munkát biztosítani. Ezt az államkincstár utalja a településekhez, amit 20 százalékkal kell kiegészíteniük. Ez összesen 28 500 forintot jelent.
Bizonyos jövedelemtípusokból a törvény szerint nem lehet tartozást behajtani, így a táppénz, a gyes, a családi pótlék vagy a munkanélküli segélyből sem, valamint a létfentartást célzó rátból sem. Ez tehát azt jelenti, hogy Nyírkátán törvényt sértenek az önkormányati vezetők.

Kovárik Erzsébet, a szociális tárca államtitkára azt mondja: a nyírkátai esethez hasonló törvényszegésre, jelesül arra, hogy egy önkormányzat ne fizesse ki az emberek jogos, havi járandóságát, még nem volt példa a rendszerváltás óta.

Persze akadnak hasonló rebellis települések, mint Monok, vagy Újkígyós, ahol a szociális kártya bevezetése kavart port, vagy a Somogy megyei Gadács, ahol kizárták a segélyezésből a kávét, italt, cigarettát fogyasztókat. Az ilyen a rendeletek szintén ütköznek a szociális törvénnyel, és rendre el is buknak az Alkotmánybíróságon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minisztériumhoz karácsony előtt futott be a nyírkátai eset híre, melyre a település vezetője úgy reagált: nincs pénzük a rát kifizetésére. Ezek után egy karitatív szervezet, baptisták juttattak élelmiszereket a faluba, ahol az emberek - minden jövedelem híján - éheztek.

Létezik megoldás?

Az állam több mentőövet is próbál beépíteni a rendszerbe: januárban 15 milliárd forintból országos közmunkaprogramok indulnak. Azok az önkormányzatok, amelyek pályázatukban a rátból kikerült emberek alkalmazását vállalnák e programokban, előnyt élveznek az elbírálási folyamatban. Emellett folytatódik a költségvetési büdzséből finanszírozott Út a munkához, illetve az uniós forrásokból az Út a munka világába program. A másik oldalon jelentős támogatást kapnak bérköltségeik csökkentésére azok a munkáltatók, akik exrátost vesznek fel.

Címkék: