Kincstári uzsorabotrány: 64 ezerért szültek?

Pénzcentrum2010. január 4. 05:40

Anyasági támogatásra jogosult az a nő, aki terhessége alatt legalább 4 alkalommal (koraszülés esetén legalább egyszer) terhesgondozáson vett részt. A visszaélések azonban ezt a támogatási formát is elérték, ezért a Kincstár szigorúbban ellenőrzi a feltételeket.

Atámogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született, továbbá az összegre jogosult még az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték; illetve a gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül jogerős határozat alapján a gondozásába kerül.

Nem jár anyasági támogatás, ha a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához; a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Az anyasági támogatás a szülést követő 180 napon belül benyújtott igény esetén megilleti a jogosultat, ha a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták; a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.

Az anyasági támogatás gyermekenkénti összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával (ez 2009-ben 64 125 forint volt), ikergyermekek esetén 300%-ával (ez 2009-ben 85 500 forint volt).

A kifizetés történhet postai úton, illetve bankszámlára történő átutalással. A bankszámla az anyukáé, vagy a szülők közös bankszámlája lehet, amit a korábbi visszaélések elkerülése érdekében igazolni kell. Állítólag előfordult, hogy valaki képtelen volt megadni a tartozását, gyermeket vállalt és az utána járó támogatásokat az uzsorás által megjelölt folyószámlára kérte átutalni, hogy megszabaduljon az adósságtól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása az erre szolgáló ingyenes formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét.

Az igényelbíráló szerv a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely.

Címkék: