Kevesebbet költöttünk, de azt kártyával

Pénzcentrum2009. december 29. 12:02

Az idei karácsony szerényebbre sikerült a megelőző évekhez képest, a vásárlásokhoz azonban egyre gyakrabban használtuk a bankkártyáinkat.

A 2009-es karácsonyi költések elmaradtak az előző évektől, a korábbi szezonokhoz képest azonban egyértelműen és fokozatosan emelkedik a bankkártyával fizetők száma - derült ki a Budapest Bank lakossági ügyfelei körében végzett, betéti- és hitelkártya használattal kapcsolatos elemzésből.

2009-ben lassan, de folyamatosan nőtt a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma (az elmúlt 2 évben hitelkártyák esetében 9%/fővel, a betéti kártyák kapcsán 4,5%/fővel) - azaz egyre gyakrabban fizetünk hitel- vagy betéti kártyával az üzletekben. A karácsony a bankkártya-használatunkon is nyomot hagy. Ebben az időszakban megnövekszik ugyanis az egy főre jutó vásárlási tranzakciók száma (2008-ban betéti kártyáknál január és november között 5,5 tranzakció jutott egy kártyabirtokosra, míg decemberben 6,8, hitelkártyáknál pedig 4,36 darabról 4,69 darab/főre nőtt a szám) - így volt ez tavaly is, és az arányok idén sem változtak.

Noha a kártyák igénybevételének gyakorisága növekedett, költéseinket idén összességében visszafogtuk. A betéti kártyákkal az ATM-eknél felvett összeg az idei évben 8%-kal csökkent, a betéti kártyákkal történő fizetés pedig 3%-kal. Hitelkártyák esetében a készpénzfelvétel összege 1,5%-kal esett, ugyanakkor a kártyás vásárlások átlagos összege 3%-kal nőtt 2009-ben tavalyhoz képest.
Az óvatosabb költés a nyaralásra is kihatott: míg tavaly júliusban az év első hat hónapjához képest még 17%-kal költöttek többet az ügyfelek hitelkártyáikkal, idén ugyanebben az időszakban csupán 4%-kal nőtt a vásárlások összege.

Tavaly decemberben az éves átlaghoz képest 27%-kal magasabb volt a hitelkártyás vásárlási költések aránya, ehhez képest idén valamivel kisebb, csupán 15-20%-os növekedés látható a decemberi vásárlásokban. Betéti kártyák esetében tavaly 26%-kal volt magasabb az egy kártyabirtokosra jutó decemberi vásárlások összege, idén itt is kisebb esés figyelhető meg.

12 hónappal ezelőtt a hitelkártyás költés (felvett készpénz és kártyás fizetés) átlagosan 3600 forinttal, betéti kártyánál átlagosan 20 000 forinttal emelkedett az éves szinten számított havi költéshez képest. 2009-ben ugyanez a trend érvényesült, noha összességében most decemberben pár ezer forinttal kevesebbet költünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankkártyákkal végrehajtott vásárlási tranzakciók elfogadóhelyekre bontott statisztikájából kiderült: 2009 karácsonyi favoritja a játék volt. A játékokra szánt éves keretünk közel 50%-át rendszerint az év utolsó két hónapjában költjük el (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 60%-kal nőtt, hitelkártyáknál 40%-kal). Emellett jelentősen megsokszorozódik az óra-ékszerre (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 20%-kal nőtt, hitelkártyáknál 60%-kal) és a könyvre költött összeg (betéti kártyáknál az átlagos tranzakció összege 30%-kal nőtt, hitelkártyáknál 24%-kal).

A tranzakciók száma is hasonló trendet mutat: decemberben az év többi időszakához képest hitelkártyák esetében a játék- és könyvesboltokban növekszik legjobban (kb. két és félszeresre), míg betéti kártyáknál a játék és óra-ékszer boltokban (kb. háromszorosra).

Címkék: