Két hét és változnak a gyógyszerárak. De merre?

Világgazdaság2009. december 16. 10:02

Átlagosan 3 százalékkal csökken januártól 338 gyógyszer ára, ezek 21 terápiás területen alkalmazhatók. Ezzel együtt 417 készítmény térítési díja 1,9 százalékkal nő - írta a Világgazdaság.

A csökkentett árú orvosságok között vannak fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, gombaellenes és bőrgyógyászati készítmények, antibiotikumok, csontbetegségekre való készítmények.

A szűkös gyógyszerkassza miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak csak akkor van lehetősége új, innovatív gyógyszerek befogadására, ha spórol a már korábban forgalomba helyezetteken. E célból módosították hétfőn a gyógyszer-gazdaságossági törvényt, mely szerint jövőre lekerül a biztosító által támogatott listáról az a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszer, mely, amelynek termelői ára meghaladja az öt európai ország azonos hatóanyagú, legolcsóbban forgalmazott terméke árának átlagát.

Új termék egyébként egy éve nem került fel a tb-listára, annak ellenére, hogy 17 készítményt már költséghatékonynak találtak. Ezek közül ráadásul 13 mindösszesen félmilliárd forintba kerülne évente az adófizetőknek.

Címkék:
gyógyszerárak,