Kegyelmet kapott a Provident? Évente egy gyorskölcsön mehet

Pénzcentrum2009. december 8. 11:32

Tegnap elfogadta az országgyűlés azt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához benyújtott módosító indítványt, amely szerint 2010 júniusától egy ember egy évben csak egy alkalommal vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például személyi kölcsönt maximum 250 ezer forintig.

Az indítvány szerint egy pénzügyi intézmény, egy naptári évben, ugyanannak az ügyfélnek csak egy alkalommal nyújthat olyan kölcsönt, amelynek teljes hiteldíj mutatója meghaladja a jegybanki alapkamat tízszeresét (jelenleg 65 %-ot), viszont az összege nem lehet magasabb 250 ezer forintnál. A kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható. A törvényjavaslatról történő zárószavazására várhatóan jövő héten kerül sor.

Emellett egy másik olyan javaslatot is elfogadott az Országgyűlés, melyet nem támogatott a kormány: ez a bankkártyás fizetések, kiskereskedő által a pénzintézetnek fizetett tranzakciós díjait csökkenti a jelenlegi 1 %-ról 0,3 %-ra. A távirati iroda értesülése szerint ez nem a végleges formája a tranzakciós díjra vonatkozó szabályozásnak, ahhoz az MSZP a zárószavazás előtt még módosító indítványt nyújt be.

Címkék: