Felháborító?! így sarcolják a magyart a bankok

Pénzcentrum2009. november 23. 09:17

Egy felmérés szerint Európában Románia után hazánkban kell a legtöbb bankköltséget fizetnie a lakosságnak és a vállalkozásoknak; ebben a két országban a legmagasabb a hitel-és betétkamatok közötti különbség is - írja a Magyar Nemzet.

Az Eurostat és a BD Center adatai szerint a magas kamatkülönbözet mellé a magyar pénzintézetek kiugróan magas kezelési költséget és díjakat számítanak fel.

A hazai bankok mérlegfőösszegéhez viszonyított díjeredmény eléri az 1,33 százalékot, az összes tőkéhez mért díjeredmény pedig a 11,96 százalékot. Az uniós átlag ugyanakkor 0,43, illetve 7,48 százalékot tesz ki: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Európa többi országában jóval olcsóbban dolgoznak a pénzintézetek, mint hazánkban.

A legszerényebben Belgiumban dolgoznak a pénzintézetek, ott a magyar díjak ötödével is beérik, de Hollandiában, Dániában, vagy Finnországban is jóval alacsonyabbak ezek a számok. A legmagasabb banki díjakat Magyarországon kívül Romániában és Bulgáriában kell fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a jelentős kamatkülönbség annak köszönhető, hogy hazánkban alacsonyabb az árverseny, és hogy a magyarországi pénzintézeteket viszonylag magas költségszint jellemzi.

Címkék: