Eddig hiteleztek, most a rossz adósokat hívogatják

Pénzcentrum2009. november 12. 09:17

Az MNB Klub tegnapi rendezvényén elhangzottak szerint a 2009-ben a korábbi évek átlagához képest megháromszorozódik a bankok hitelezési vesztesége, jövőre pedig még stresszhelyzet, azaz drasztikusan kedvezőtlenebbé váló feltételek nélkül is tovább romlik. Ennek hátterében leginkább a romló hitelportfolió állhat, a tapasztalatok szerint ugyanis még a fellendülés megindulását követően is egy évbe telik, míg megindul a javulás - írja a Napi.

Az MNB előrejelzése szerint a GDP még 2010-ben is csökken, ám eközben a rendszerkockázati szempontból fontos nagybankok közül egynek sem kerül az elvárt 8 % alá a tőkemegfelelése. Ha újabb hullámban támadna a válság, akkor a bankok többsége tőkehiányossá válna, feltőkésítésük összesen 100-170 milliárd forintra rúgna.

A hitelezési veszteség a korábbi években 1 % körüli volt, az idén 3,1 %-ra rúghat. A 2010-es prognózis szerinti alappályán mozogva 3,6 %-os, stresszpályán haladva 5,6 %-os értékre rúghat.

A banki hitelportfóliók egységes értékelése nem könnyű feladat. A jegybanki előrejelzésekben kitüntetett szerepe van az értékvesztés eredményrontó hatásáról készített viszonyszámnak. Ennél az értéket nem befolyásolják számottevően az állományt érintő tranzakciók (a portfólió tisztítása a rossz hitelek kiszervezésével, eladásával). 

A bankok többnyire a 90 napot meghaladó fizetési késedelem arányával jellemzik portfóliójukat, arról azonban egyáltalán nem beszélnek, hogy mekkora állományt kezel saját work out cégük, illetve mennyit értékesítettek külső vállalkozásnak. Alighanem részben emiatt nem romlanak látványosabban a bankok saját közlése szerinti portfóliók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok többsége a válság hatására a negyedévesről átállt a havi minősítésre. A banki követeléskezelési részlegeken idén 5-15 %-os létszámbővítés ment végbe, de bővítették az eszköztárat is (például általánossá vált az sms-küldés).

Az adósvédelmi programok hatására pedig megugrott az átstrukturálások aránya (futamidő hosszabbítás, türelmi idő bevezetése, devizanemváltás). Ez a jelzálogalapú hiteleknél az összes ügyletszámhoz viszonyítva 0,7 %, a fedezetlen kölcsönöknél 2,5 %-ra emelkedett az átstrukturálás aránya.

Címkék: