Dagad a KHR-lista: 50 %-kal több ex-BAR-os!

Portfolio2009. október 29. 08:17

50 %-kal több mulasztást és visszaélést mutatnak a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adatai, mint egy évvel ezelőtt. Az akkori 615 ezerről 922 ezerre nőtt szeptember végére a fennálló lakossági tartozások száma, és 590 ezerről csaknem 735 ezer főre emelkedett a legalább 90 napos késéssel fizető hiteladósok tábora hazánkban.

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere - a vállalkozások mellett - azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget.

Szeptember végéig a tavaly szeptemberi 590 ezerről és az év végi 618 ezerről 735 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma.

Tavaly év végén még "csak" 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén szeptember végére 922 ezerre nőtt. A mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével). A lezárt mulasztások az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók.

Ezek száma egy év alatt 322 ezerről 343 ezerre nőtt. A bankok szinte egybehangzó állítása szerint az első félévben a forintgyengülés miatt megugró törlesztőrészletek, a második félévben pedig a megnövekedett munkanélküliség jelenti a legnagyobb rizikófaktort. A fennálló lakossági mulasztások drasztikus emelkedése tehát e kettő együttes hatásának tudható be.

Címkék: