Apadás! Kihúzták a dugót, mi lesz a banki bevételekkel?

Pénzcentrum2009. október 14. 11:02

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve frissen közzétett statisztikái szerint augusztus végére éves szinten 13,1 %-kal csökkent az amerikaiak folyószámlahitel és hitelkártya adósság állománya. Egy hónap alatt közel 10 milliárd dollárral csökkent és hosszú hónapok után újra 900 milliárd dollár alá esett az összesített állomány.

A kiigazított júliusi és a frissen közzétett augusztusi adatok szerint folytatódott az idei évben töretlen lefelé irányuló tendencia a folyószámlahitel és a hitelkártya adósságok tekintetében. Az idei év elejétől már több mint 60 milliárd dollárral, a tavaly őszi csúcstól számítva több mint 75 milliárd dollárral szűkültek a hitelkeretek.

A mélyrepülés részben annak köszönhető, hogy az ügyfelek egy része önszántából igyekszik megszabadulni a hitelkártyájától, míg másoknak a számlavezető pénzintézet nem újítja meg a lejáró hitelkeretét. A legfrissebb adatok szerint augusztus végén összesen 899,4 milliárd dollárral tartoztak az ügyfelek.

Korábban: Hitelkártya-bojkott: megsértődtek az adósok

Az államokban küszöbön áll a századik pénzintézet összeomlása idén, a különös jubileum és a bevételi forrásokat biztosító hitelkeretek szűkülése ellenére szárnyalnak a banki papírok. A hitelállomány csökkenése egyfajta portfolió-tisztulással is jár, mivel kikerülhetnek az állományból a problémás és a magasabb visszafizetési kockázattal járó tételek.

Címkék: