Csak ezt ne! - Adóellenőrök az otthonodban

Pénzcentrum2009. október 7. 09:47

Nehezen meghatározható az ingatlan forgalmi értéke, nem arányos az adófizetés, és az ellenőrzések során a revizorok beléphetnek a magánszemélyek lakásába - a vagyonadótörvénnyel kapcsolatban ezeket a pontokat kifogásolva fordult a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ) az Alkotmánybírósághoz - írja a Napi Gazdaság.

A magyarországi adószakértők nem a vagyonadó létezését, hanem az egyes vagyonelemek adóztatásának módját kifogásolják. Véleményük szerint a forgalmi érték meghatározására a jogalkotóknak több időt kellene hagyniuk. Javaslatuk értelmében a magánszemélyeket február 15-ig a 30 millió forintos értéket meghaladó ingatlanjaikról adatszolgáltatásra kellene kötelezni, és ezeket az adatokat kellene összevetnie az adóhatóságnak a rendelkezésükre álló illetékadatokkal. A MOKLASZ szerint ezzel a módszerrel mintegy két év alatt megbízható adatbázist tudna felépíteni az APEH.

További problémája az egyesületnek a törvénnyel, hogy nem teszi arányossá az ingatlanadó fizetési kötelezettséget. Az adószakértők azzal érvelnek, hogy miközben egy egyedüli tulajdonos magánszemélynek a 29 millió forintos ingatlana után egy forint adót sem kell fizetnie, addig egy 31 millió forintos lakás után egy házaspár mindkét tagjának 15.5-15.5 milliós adóalapra jutó vagyonadót kell megfizetnie.

A MOKLASZ harmadik alkotmányossági aggálya a kérdésben, hogy a jövőre életbelépő jogszabályok értelmében az adóellenőrök az ellenőrzés során beléphetnek a magánszemélyek lakásába. A jelenlegi normák szerint ilyen lépésre még vagyonosodási vizsgálatok alkalmával sem kerülhet sor. A mostani jogszabályok csak kellő indokkal és kivételes esetben engedélyezik az adóhatóság számára a magánszféra megzavarását, az adótanácsadók érvei szerint a vagyonadó pedig nem lehet ok erre.

Címkék: