"Nem szabadna devizahiteleket adni a lakosságnak"

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 09:17

"Nem szabadna devizahiteleket adni a lakosságnak" - jelentette ki Ewald Nowotny, az oszták jegybank kormányzója és az Európai Központi Bank (ECB) kormánytó tanácsának tagja a Reuters közép-európai befektetői fórumán. A bankár szerint, ha a bankok nem fogják vissza magukat ezen a téren, akkor általános szabályok bevezetésével kell korlátozni a tevékenységüket - írja a Napi Gazdaság.

Nowotny nem törölné el teljesen a devizahitelezést, de csak bizonyos biztosítékok megléte mellett tartja elfogadhatónak. A bankár belátja, hogy amikor egy országban magasak a kamatok, akkor nagyon erős a kísértés a devizahitelezésre, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy miért magasak a helyi hitelköltségek.

Ausztriában a jegybank és a pénzügyi felügyelet óriási erőfeszítések árán tudta csak rávenni a legnagyobb bankokat - melyek egyébként jelentős szereplői a régió pénzügyi piacának -, hogy hagyjanak fel a kiterjedt lakossági devizahitelezéssel, a bankár szerint ez követendő példa a térség országainak.

A konferencián résztvevő bankvezetők szerint azonban nem fog megszűnni a lakossági devizahitelezés Közép-Kelet-Európában, a pénzintézetek valószínűleg kevesebb devizahitelt fognak kihelyezni, de amíg magasak a helyi kamatok, addig nem adják fel ezt a lehetőséget.

A fórumon felszólaló régiós bankvezetők 2010-ben várják a rosszhitel-állományok tetőzését. A régióban többen hazánk és Ukrajna helyzetét látják a legaggasztóbbnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vezető hír: Friss nyugdíjszámok! Ki mennyit kapott szeptemberben?

Címkék: