Agyonbüntetnék a devizahiteleket!

Pénzcentrum2009. szeptember 7. 10:37

A külföldi devizában denominált jelzáloghiteleket büntető szabályok bevezetésével fenyegetőzik az Európai Unió, mivel szerinte a nem megfelelő protokoll kis híján romba döntötte Kelet-Európát - írta a Financial Times.

A lakosság által külföldi devizában felvett hitelek miatt nehézségek komoly fejtörést okoztak az Uniónak - mondta egy brüsszeli konferencián Charlie McCreevy, az EU belső piacainak biztosa.

A közösség egyedi büntetőtételek kivetését tervezik azon bankok és hitelintézetek számára, akik más devizában denominálják a jelzáloghiteleiket, mint amiben a hitelfelvevő fizetése érkezik. Abankokkal szembeni extra tőkeelvárások azokat a hiteleket sújtanák, amelyek meghaladják az ingatlan értékének 50 százalékát. 100 százalék esetében, illetve a felett a tőkekövetelmény megegyezik a szerződésben szereplő hitelösszeggel.

A Európai Bizottság elképzelése szerint a megnövekedett tőkeelvárás elriasztaná a bankokat a devizahitelektől, bár elismerik: az ügyfeleknek is szélesebb körű információkat kell nyújtani ezen termékek veszélyeiről. A devizahitelek az árfolyamok változása miatt tavaly ősszel alaposan felborították egyes kelet-európai országok törékeny egyensúlyát: Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és a Balti-államokban egyaránt a hitelek tömeges bedőlésétől lehetett tartani.

Címkék: