Lassan csökkennek a devizatörlesztők

Pénzcentrum2009. szeptember 2. 09:02

A forint erősödése miatt ugyan csökkennek a devizahitelek törlesztőrészletei, ugyanakkor a dráguló banki források miatti többletterheket továbbra is az ügyfelekre hárítják a bankok - írja a Népszabadság.

Bár a forint stabilizálódása, és hazánk ország kockázati besorolása miatt nyugodtan csökkenhetnének a devizahitelek törlesztőrészletei, sajnos még mindig jóval magasabbak azok, mint egy évvel ezelőtt. Ennek az az oka, hogy a bankok tavaly megemelték a devizahitelek kamatát, vagy a kezelési költséget, a dráguló forrásokra hivatkozva.

Persze az utóbbi időben a bankok forráshelyzete is javult, a svájci frank és az euró alapkamata is alacsonyabbak, mint eddig bármikor, és a hazai alapkamat, és a kockázati felárak is csökkentek.

Szakértők szerint ezt azért nem érvényesítették eddig a bankok az ügyfelek felé, mert bár csökkentek a kockázati felárak, de még így is magasabbak, mint a válság elmélyülése előtt, emelkedtek a hitelezési kockázatok is, és a problémás hitelek aránya is jelentősen megnőtt.

A szakemberek szerint azonban ebben a fél évben elkezdődhet a hitelköltségek csökkenése, hiszen várhatóan élénkül a piac, s az erősebb versenynek köszönhetően mérséklődhetnek a kamatok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az OTP-nél például úgy döntöttek, hogy október elejétől egyes forint- és devizaalapú hitelek esetében differenciált hitelkamat-csökkentést hajtanak végre.

Címkék: