Mit tehetnek a SkyEurope hoppon maradt utasai?

Portfolio2009. szeptember 1. 11:34

A SkyEurope bejelentette, hogy csődeljárás indul a légitársaság ellen, aminek eredményeként összes járatát leállítja azonnali hatállyal. De mit tehetnek ilyenkor azok, akik már megvették jegyüket, vagy éppen a nyaralás közepén éri őket a hír, hogy hazafelé szóló jegyük már semmit sem ér?

2009.09.01 09:32
SkyEurope: ez már a vég...

A SkyEurope az elmúlt hetekben olcsó jegyekkel árasztotta el a piacot annak érdekében, hogy forgalmát fellendítse. Júliusban ugyanis 37%-kal kevesebb utast szállított a szlovák légitársaság, mint az előző év azonos időszakában. Még vasárnap is 9 és 99 euró között lehetett jegyeket vásárolni (adóval és illetékekkel együtt) számos járatra az október 1-december 15-i időszakra.

De mit lehet tenni akkor, ha valaki már megvette jegyét, vagy esetleg éppen utazását tölti, amikor a légitársaság csődbe megy? A SkyEurope honapján is található útmutatás pórul járt ügyfeleinek.

Ha valaki hitelkártyával vásárolta a jegyet, akkor a kibocsátó banknál kell kérelmeznie, hogy a fel nem használt jegy árát térítsék meg. Ha valaki közvetlenül a SkyEurope-nak fizetett banki átutalással vagy transzferrel, annak viszont bele kell törődnie, hogy elképzelhető, hogy soha nem látja viszont pénzét - olvasható a légitársaság honlapján.

A jegytulajdonosok ugyanis az úgynevezett "fedezetlen hitelezők" csoportjába tartoznak, amely azt jelenti, hogy a felszámolási eljárás során az utolsók között fizetik ki káraikat, ha egyáltalán még látnak viszont valamit pénzükből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akik utazási irodán keresztül foglaltak, azoknak először az utazási irodánál kell érdeklődniük, ilyenkor ugyanis az utas nem a csődbe ment légitársasággal, hanem az utazási irodával szerződik. Elméletileg a jegy árát köteles visszafizetni az utazási iroda, ha nem talál olyan légitársaságot, amellyel megéri az utazást megszervezni. Az utazási iroda pedig a felszámolóhoz fordulat kárigényével.

Gyakran előfordul, hogy amikor egy légitársaság csődbe megy, megjelenik egy másik, amely hajlandó elszállítani az utasokat abban a reményben, hogy így hűséges ügyfeleket szerezhet. Ez történt most is, ugyanis már a bejelentés napján közölte a Wizz Air, hogy egységes áron, 30 euróért kínál jegyeket (a szabad helyek függvényében) saját járataira a SkyEurope jegyekkel rendelkezők számára.

2009.09.01 10:46
Kisegíti a Wizz Air a SkyEurope utasait

Ha valaki éppen utazását tölti, vagy autót bérel a SkyEurope partnerétől, abban az esetben az eredetileg tervezett időpontig a szálláson lehet maradni és a járművet használni, a hazafelé útról azonban saját költségén kell az utasnak gondoskodnia. Az utas biztosítójához is fordulhat további útmutatásért és támogatásért - tanácsolja a SkyEurope.

Címkék: