Magyar bankok: akadoznak a hitelek - Lép az MFB?

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 08:15

Különböző okok miatt nem közvetítik a bankok a termelőknek az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank forrásait - véli a Magyar Agrárkamara. E vélemény is jelzi, hogy az agrárium finanszírozásával kapcsolatban most is sok az elégedetlenség, a kamara szerint például közel 100 milliárd forintnyi új forrásra lenne szükség a szektorban - írja a Napi Gazdaság. A napilap úgy értesült, egy mikrohitelhez hasonló konstrukción dolgoznak az MFB-nél, amely az agrárvállalkozásokat segítené 10-15 millió forinttal.

2009.07.15 11:35
Honnan kapnak pénzt a magyar mikrovállalkozások?

A kamara szerint az információhiány, a válság során és a tavalyi közraktári hitelezéssel kapcsolatban felgyülemlett rossz tapasztalatok miatt nagy az óvatosság, ráadásul a támogatott hitelek egyes eseteiben túl kicsi a haszonkulcs.

Matics Pál, a K&H főosztályvezetője szerint a magas jegybanki alapkamat és a bankok által rátett marzs miatt túl magas, 12-14 százalékos kamatokat kínáltak az agrárcégeknek, és az MFS-s hitelek nem a leggördülékenyebben igénybe vehető termékek, bár az agrárfejlesztési hiteleknél már 400-500 ezer euró feletti támogatás is adható a projektekhez. Probléma viszont, hogy a támogatásintenzitás maximumát a kedvezményes hiteleknél sem lehet meghaladni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Napi Gazdaság információi szerint már keresi a minisztérium és az MFB a megoldást a fenti felvetésekre. Legutóbb a Bankszövetség, az FVM, a kamara és az MFB is tartott egyeztetést a hitelezési akadályok elhárításának lehetőségeiről, s a szakértők Forgács Barna, a kamara elnöke szerint szeptemberre konkrét megoldási javaslatokkal fognak előállni. A vihar- és jégkárokat elszenvedett gazdálkodók újraindulásához szerinte szintén kedvezményes hitelkonstrukciót kellene kidolgozni, a kisebb agrárvállalkozások fennmaradásához úgyszintén.

A Napi úgy értesült, egy mikrohitelhez hasonló konstrukción dolgoznak az MFB-nél, amely az agrárvállalkozásokat segítené 10-15 millió forinttal.

Címkék: