Befűtöttek a bankok: olvadnak a jenki plasztikok

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 12:02

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legfrissebb statisztikái a vártnál gyorsabb ütemben csökkent az amerikaiak folyószámlahitel és hitelkártya adóssága.

A kiigazított májusi és a frissen közzétett júniusi adatok szerint folytatódott az immár 10 hónapja tartó lefelé irányuló tendencia a folyószámlahitel és a hitelkártya adósságok tekintetében. A folyamat az év elején tapasztalt csökkenéshez képest lassult az elmúlt 2-3 hónapban, de fellendülésre a legoptimistább szakértők közül is csak kevesen számítanak.

Egy hónap alatt újabb 5,3 milliárd dollárral nyirbálták meg a hitelkereteket, ami nagyban a jövedelmi viszonyok kedvezőtlen változásának, részben a bankok óvatosabb hitelezési politikájának tudható be. A tavaly ősszel mért csúcshoz képest már több mint 56 milliárd dollárral csökkent az adósságállomány.

A legfrissebb adatok szerint június végén összesen 917 milliárd dollárral tartoztak az ügyfelek, ami éves szinten 6,8 %-os csökkenésnek felel meg. Egy hónappal korábban a szűkebb hitelkeret megújítások következtében 5,6 milliárd dollárral csökkent az állomány. Az összes lakossági tartozás közel 85 %-át a hitelkártyák teszik ki, a fennmaradó 15 %-ba tartoznak a népszerű bevásárló- és tankoló-kártyák is.

Címkék: