2 milliárdos bírságot kaphatnak a kapzsi bankok

Pénzcentrum2009. július 20. 09:02

Alapjaiban változik meg a pénzügyi fogyasztóvédelem annak a kormányrendeletnek a hatására, amelynek tervezetét szerdán tárgyalja a kabinet.

A Bajnai-kormány jelentősen erősítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerepét a területen. Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy az új szabályozás révén lényegében megszűnik az eddigi széttagoltság. Különböző jogszabályokban jelenleg négy intézmény - a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) -, sőt bizonyos szabályok mentén még az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is jogkörrel, illetve feladattal rendelkezik az elbírálások során.

A miniszterelnök elmondta, hogy erről a megoldásról Nagy Zoltán, a GVH elnöke jelenlétében tárgyaltak, a rendelet a versenyhivatal bevonásával készül. A gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel és a megtévesztéssel kapcsolatos jogsértések elbírálása továbbra is a GVH feladata marad, mások szerint jobban körvonalazhatóvá kell tenni, hogy melyik állami hivatal mit vizsgálhat, valamint az eddiginél komolyabb szakmai együttműködés kiépítésére is szükség lesz az érintettek között.

A felügyelet a kormányrendelet mellett a felügyeleti törvény őszre ígért módosítása során a feladatokhoz akár 2 milliárd forintos bírságkivetési lehetőséget, illetve vélhetően rendeletalkotási jogkört kaphat. Az első fontos feladat annak a megoldásnak az ellenőrzése vagy szankcionálása, amelyről pénteken állapodott meg a Parlamentben a miniszterelnök és a Magyar Bankszövetség nevében tárgyaló több bankvezető.

Az előttünk álló 2 hónapban a pénzintézetek csak akkor nyúlhatnak a lakossági devizahitelek kamatához, ha a piacon olyan mértékű változás tapasztalható, amely ezt megköveteli. Erről a lépésről előzetesen ki kell kérni a PSZÁF véleményét. A moratórium ideje alatt Bajnai szerint a bankok, a kormány, a PSZÁF és a GVH részvételével kidolgoznak egy olyan, az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeit tartalmazó egységes magatartási kódexet, amelyet minden hitelintézetnek követnie kell.

Címkék: